ßßß
Doskonałe na śniadanie, ponieważ długo nie trzeba czekać na upieczenie i wszystkim smakują :-). Lekko słodkie od miodu, lekkie, mogą być podawane z masełkiem, dżemem, creme fraiche i owocami lub jak tylko lubicie...Składniki:360 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżka drobnego cukru30 g masła, w temperaturze pokojowej65 g podpieczonego muesli90 g miodu180 ml mlekaMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, cukrem. Dodać masło, wyrobić między palcami. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.Podsypując ciasto mąką rozwałkować je na grubość 2 cm i ostrą foremką do ciastek (lub szklanką z ostrym brzegiem) wykrajać scones o średnicy około 4,5 cm. Układać na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w niedużych odstępach od siebie.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Można podawać jeszcze ciepłe.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'The Australian Women's Weekly'.