ßßß Cookit - przepis na Scones z muesli i miodem

Scones z muesli i miodem

nazwa

Wykonanie

Doskonałe na śniadanie, ponieważ długo nie trzeba czekać na upieczenie i wszystkim smakują :-). Lekko słodkie od miodu, lekkie, mogą być podawane z masełkiem, dżemem, creme fraiche i owocami lub jak tylko lubicie...
Składniki:
360 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka drobnego cukru
30 g masła, w temperaturze pokojowej
65 g podpieczonego muesli
90 g miodu
180 ml mleka
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, cukrem. Dodać masło, wyrobić między palcami. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Podsypując ciasto mąką rozwałkować je na grubość 2 cm i ostrą foremką do ciastek (lub szklanką z ostrym brzegiem) wykrajać scones o średnicy około 4,5 cm. Układać na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w niedużych odstępach od siebie.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Można podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'The Australian Women's Weekly'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/scones-z-muesli-i-miodem