ßßß Cookit - przepis na Razowe scones z miodem

Razowe scones z miodem

nazwa

Wykonanie

Być może nie są to najpiękniejsze bułeczki, ale mają wiele zalet. Szybkość przygotowania, prostota i to, że są po prostu smaczne. Wystarczy część mąki zastąpić mąką razową i mamy pomysł na pożywne śniadanie.
Składniki na 15 scones:
300 g mąki pszennej
160 g mąki razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
20 g masła, w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki (60 ml) płynnego miodu
250 ml mleka
Wymieszać suche składniki, dodać masło, miód i mleko, szybko wyrobić. Masa powinna być gładka, może się kleić.
Podsypując lekko mąką rozwałkować ciasto na grubość 2 cm i wycinać kółka o średnicy około 5,5 cm (szklanką lub foremką do ciastek o ostrych krawędziach). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 13 - 15 minut.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Muffins, scones and breads'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/razowe-scones-z-miodem