ßßß
Być może nie są to najpiękniejsze bułeczki, ale mają wiele zalet. Szybkość przygotowania, prostota i to, że są po prostu smaczne. Wystarczy część mąki zastąpić mąką razową i mamy pomysł na pożywne śniadanie.Składniki na 15 scones:300 g mąki pszennej160 g mąki razowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki cynamonu20 g masła, w temperaturze pokojowej1/4 szklanki (60 ml) płynnego miodu250 ml mlekaWymieszać suche składniki, dodać masło, miód i mleko, szybko wyrobić. Masa powinna być gładka, może się kleić.Podsypując lekko mąką rozwałkować ciasto na grubość 2 cm i wycinać kółka o średnicy około 5,5 cm (szklanką lub foremką do ciastek o ostrych krawędziach). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 220ºC przez około 13 - 15 minut.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Muffins, scones and breads'.