Wykonanie

Być może nie są to najpiękniejsze bułeczki, ale mają wiele zalet. Szybkość przygotowania, prostota i to, że są po prostu smaczne. Wystarczy część
mąki zastąpić
mąką razową i mamy pomysł na pożywne śniadanie.Składniki na 15 scones:300 g
mąki pszennej160 g
mąki razowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
cynamonu20 g
masła, w temperaturze pokojowej1/4 szklanki (60 ml) płynnego
miodu250 ml
mlekaWymieszać suche składniki, dodać
masło,
miód i
mleko, szybko wyrobić. Masa powinna być gładka, może się kleić.Podsypując lekko
mąką rozwałkować ciasto na grubość 2 cm i wycinać kółka o średnicy około 5,5 cm (szklanką lub foremką do
ciastek o ostrych krawędziach). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 220ºC przez około 13 - 15 minut.Smacznego :-).

Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Muffins, scones and breads'.