Wykonanie
Chociaż za oknem już wiosennie, to w kalendarzu jeszcze zima, więc piekę bułeczki w takich jeszcze nieco zimowych smakach właśnie. Inspirowane nową, limitowaną edycją „Nestea Zimowa
Śliwka". Dlaczego bułeczki akurat? Bo w końcu to blog
śniadaniowy, a takie bułeczki wspaniale sprawdzą się na ten pierwszy, najważniejszy posiłek. Popijane zimnym
mlekiem stanowią naprawdę idealne rozpoczęcie dnia. Te bułeczki mają same zalety. Przede wszystkim są zdrowe: pełnoziarnisto-
razowe. Puszyste.
Miodowe.
Cynamonowe. Wypełnione herbaciano-
śliwkowym budyniem. Obsypane chrupiącymi
płatkami migdałów. One są pyszne!





Przepis (pięć drożdżówek):Ciasto na bułeczki:1szkl (150g)
mąki pszennej razowej2szkl (300g)
mąki pszennej pełnoziarnistej1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia20g
masła1szkl (250ml)
mleka1/4szkl (60ml)
miodu1 łyżeczka
cynamonuŚliwkowy budyń:200ml Nestea Zimowa
Śliwka150ml
mleka1 łyżka
mąki ziemniaczanej+
płatki migdałówPrzygotować
śliwkowy budyń: do rondelka wlać Nestea Zimowa
Śliwka oraz połowę
mleka. Zagotować. Pozostałą część
mleka rozmieszać, w kubeczku, z
mąką ziemniaczaną. Dolać do gotującej się w rondelku
herbaty z
mlekiem. Energicznie mieszając gotować jeszcze przez kilka minut, na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Gotoyw
budyń odstawić do ostygnięcia.Przygotować ciasto na bułeczki: w misce wymieszać
mąki: pszenną pełnoziarnistą i pszenną razową,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
cynamon. Dodać rozpuszczone
masło,
mleko i
miód. Wyrobić ciasto: masa powinna być gładka, może się lekko kleić. Gotowe ciasto przełożyć na blat i wyrabiać jeszcze przez chwilę, podsypując
mąką. Z ciasta rwać kawałki, z każdego formować kulkę, następnie każdą delikatnie spłaszczyć, po środku zrobić wgłębienie, które należy wypełnić
śliwkowym budyniem. Wszystkie bułeczki obsypać
płatkami migdałów. Bułeczki ułożyć na blaszce, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach przez około 20 minut. Gotowe bułeczki wyjąć i ostudzić.