ßßß
Najlepsze orzechowe pierniczki - serca. Wyglądają rustykalnie, swój zapach i aromat zawdzięczają nie tylko przyprawie korzennej ale i sporej ilości orzechów: migdałów i orzechów włoskich. Smakują wspaniale i orzechowo :-). Pierniczki po upieczeniu twardnieją i potrzebują czasu na zmięknięcie, można je piec już teraz, dzisiaj i.. razem z nimi oczekiwać na święta :-). Zauważcie, że w przepisie nie ma tłuszczu, pochodzi on tylko z orzechów; całość wieńczy lukier z dodatkiem orzechowego likieru... Moje pierniczki już zapuszkowane i oczekujące ;-).Składniki na około 40 sztuk:100 g miodu100 g golden syrupu (np. z domowego przepisu)*50 g brązowego cukru200 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich, pekanów)100 g mąki pszennej100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekanów1 duże jajko15 g przyprawy korzennej3/4 łyżeczki sody oczyszczonejW garnuszku umieścić miód, golden syrup, brązowy cukier. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, następnie odstawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić zmielone migdały, mąkę pszenną, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i przestudzony miód, zmiksować. Pod sam koniec dodać posiekane orzechy. Zmiksować. Powstanie gęsta, lecz bardzo klejąca masa - nie będzie możliwe wałkowanie.Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można też zostawić przez noc). W lodówce masa stwardnieje i zrobi się bardziej plastyczna.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podsypać mąką stolnicę i wałek, rozwałkować ciasto na grubość około 6 - 7 mm. Wycinać serca. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Piec w temperaturze około 180ºC przez 10 minut, do wypieczenia (nie przypalić - przypalone będą kruche i gorzkie). Wystudzić na kratce.Lukier orzechowy:2 szklanki cukru pudru6 łyżek likieru orzechowegoW miseczce rozetrzeć przesiany cukier puder i likier, grzbietem łyżki, do otrzymania bezgrudkowego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - likieru.Lukrować pierniczki, dodatkowo na tężejącym lukrze przykleiłam orzechy pekan.* Można zastąpić sztucznym lub prawdziwym miodem.Smacznego :-).

