ßßß Cookit - przepis na Rustykalne orzechowe serca

Rustykalne orzechowe serca

nazwa

Wykonanie

Najlepsze orzechowe pierniczki - serca. Wyglądają rustykalnie, swój zapach i aromat zawdzięczają nie tylko przyprawie korzennej ale i sporej ilości orzechów: migdałów i orzechów włoskich. Smakują wspaniale i orzechowo :-). Pierniczki po upieczeniu twardnieją i potrzebują czasu na zmięknięcie, można je piec już teraz, dzisiaj i.. razem z nimi oczekiwać na święta :-). Zauważcie, że w przepisie nie ma tłuszczu, pochodzi on tylko z orzechów; całość wieńczy lukier z dodatkiem orzechowego likieru... Moje pierniczki już zapuszkowane i oczekujące ;-).
Składniki na około 40 sztuk:
100 g miodu
100 g golden syrupu (np. z domowego przepisu)*
50 g brązowego cukru
200 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich, pekanów)
100 g mąki pszennej
100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
1 duże jajko
15 g przyprawy korzennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
W garnuszku umieścić miód, golden syrup, brązowy cukier. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, następnie odstawić do przestudzenia.
W misie miksera umieścić zmielone migdały, mąkę pszenną, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i przestudzony miód, zmiksować. Pod sam koniec dodać posiekane orzechy. Zmiksować. Powstanie gęsta, lecz bardzo klejąca masa - nie będzie możliwe wałkowanie.
Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można też zostawić przez noc). W lodówce masa stwardnieje i zrobi się bardziej plastyczna.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podsypać mąką stolnicę i wałek, rozwałkować ciasto na grubość około 6 - 7 mm. Wycinać serca. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Piec w temperaturze około 180ºC przez 10 minut, do wypieczenia (nie przypalić - przypalone będą kruche i gorzkie). Wystudzić na kratce.
Lukier orzechowy:
2 szklanki cukru pudru
6 łyżek likieru orzechowego
W miseczce rozetrzeć przesiany cukier puder i likier, grzbietem łyżki, do otrzymania bezgrudkowego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - likieru.
Lukrować pierniczki, dodatkowo na tężejącym lukrze przykleiłam orzechy pekan.
* Można zastąpić sztucznym lub prawdziwym miodem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rustykalne-orzechowe-serca