Wykonanie

Najlepsze
orzechowe pierniczki -
serca. Wyglądają rustykalnie, swój zapach i aromat zawdzięczają nie tylko
przyprawie korzennej ale i sporej ilości
orzechów:
migdałów i
orzechów włoskich. Smakują wspaniale i
orzechowo :-). Pierniczki po upieczeniu twardnieją i potrzebują czasu na zmięknięcie, można je piec już teraz, dzisiaj i.. razem z nimi oczekiwać na święta :-). Zauważcie, że w przepisie nie ma tłuszczu, pochodzi on tylko z
orzechów; całość wieńczy
lukier z dodatkiem
orzechowego likieru... Moje pierniczki już zapuszkowane i oczekujące ;-).Składniki na około 40 sztuk:100 g
miodu100 g golden
syrupu (np. z domowego przepisu)*50 g
brązowego cukru200 g zmielonych
migdałów (lub
orzechów włoskich, pekanów)100 g
mąki pszennej100 g posiekanych
orzechów włoskich lub pekanów1 duże
jajko15 g
przyprawy korzennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejW garnuszku umieścić
miód, golden
syrup,
brązowy cukier. Podgrzać, do rozpuszczenia się
cukru, następnie odstawić do przestudzenia.W misie miksera umieścić zmielone
migdały,
mąkę pszenną,
przyprawę korzenną,
sodę oczyszczoną. Zmiksować do połączenia. Dodać
jajko i przestudzony
miód, zmiksować. Pod sam koniec dodać posiekane
orzechy. Zmiksować. Powstanie gęsta, lecz bardzo klejąca masa - nie będzie możliwe wałkowanie.Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można też zostawić przez noc). W lodówce masa stwardnieje i
zrobi się bardziej plastyczna.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podsypać
mąką stolnicę i wałek, rozwałkować ciasto na grubość około 6 - 7 mm. Wycinać
serca. Układać na blaszce wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Piec w temperaturze około 180ºC przez 10 minut, do wypieczenia (nie przypalić - przypalone będą kruche i gorzkie). Wystudzić na kratce.
Lukier orzechowy:2 szklanki
cukru pudru6 łyżek
likieru orzechowegoW miseczce rozetrzeć przesiany
cukier puder i
likier, grzbietem łyżki, do otrzymania bezgrudkowego lukru. Jeśli
lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej
cukru, jeśli zbyt gęsty -
likieru.Lukrować pierniczki, dodatkowo na tężejącym lukrze przykleiłam
orzechy pekan.* Można zastąpić sztucznym lub prawdziwym
miodem.Smacznego :-).


