Wykonanie

Jeśli macie ochotę pobawić się w stemplowanie
ciasteczek, zapraszam :-). Wszelkie foremki do wycinania wzorków na ciastkach mile widziane.
Ciastka upiekłam wyłącznie na
mące pszennej razowej, można również wykorzystać
mąkę orkiszową razową. Smakują jak popularne 'digestive', jednak są zdrowsze, bo 'homemade' ;-).
Ciasteczka mają przyjemną nutę
kardamonu, a
mąka razowa dodaje im
orzechowego smaku.. Są lekko chrupkie na zawnątrz i najlepsze oczywiście, ze szklanką
mleka :-). Polecam dla dzieci!Składniki na około 17
ciastek:125 g
masła, w temperaturze pokojowej120 g miałkiego
brązowego cukru (lub
cukru pudru)250 g
mąki pszennej razowej (lub orkiszowej razowej)1 duże
jajko1 łyżeczka
kardamonu (lub
cynamonu)2 łyżki
mlekaW misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać
jajko, zmiksować. Wsypać
mąkę wymieszaną z
kardamonem, dodać
mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę
mleka).Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Blachę do
ciasteczek wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Z ciasta odrywać 30 g kawałki, formować kulki. Układać je na blaszce, w niedużych odstępach od siebie, przyciskać stempelkami (stempelki każdorazowo warto oprószać w
mące, by nie przyklejały się do ciasta).Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.Można przechowywać w zamkniętej puszce, do 7 dni.Smacznego :-).

