Wykonanie

Przepis pochodzi STĄD.Przepis pani Doroty i tym razem mnie nie zawiódł.
Ciasteczka są pyszne i zdrowe.Składniki:125 g
masła w temperaturze pokojowej120 g miałkiego
brązowego cukru250 g
maki orkiszowej1 duże
jajo1 łyżeczka
kardamonu2 łyżki
mlekaUtrzeć w robocie
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać
jajo i zmiksować. Następnie dodać
mąkę wymieszaną z
kardamonem,
mleko i znów zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać jeszcze łyżkę
mleka.Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut lub dłużej.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki (ich wielkość zależy od wielkości stempelka) układać je na blaszce w niewielkim odstępie i przyciskać stempelkami. Warto każdorazowo oprószyć stempelek w
mące, aby
ciastko nie przywierało.Piec w temperaturze 200 st przez 15 minut lub do zbrązowienia brzegów.Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7 dni.