ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka orkiszowe

Ciasteczka orkiszowe

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi STĄD.
Przepis pani Doroty i tym razem mnie nie zawiódł. Ciasteczka są pyszne i zdrowe.
Składniki:
125 g masła w temperaturze pokojowej
120 g miałkiego brązowego cukru
250 g maki orkiszowej
1 duże jajo
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżki mleka
Utrzeć w robocie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajo i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać jeszcze łyżkę mleka.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut lub dłużej.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki (ich wielkość zależy od wielkości stempelka) układać je na blaszce w niewielkim odstępie i przyciskać stempelkami. Warto każdorazowo oprószyć stempelek w mące, aby ciastko nie przywierało.
Piec w temperaturze 200 st przez 15 minut lub do zbrązowienia brzegów.
Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7 dni.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/02/ciasteczka-orkiszowe.html