Wykonanie

W czasie podróży lubię
mieć domowy wypiek, więc zazwyczaj stawiam na
ciasteczka lub
drożdżowe wypieki. Tym razem padło na pierwszy pomysł. Może odrobinę zabawy przy tym miałam (ze względu na stempelki), ale ogólnie robi się w bardzo krótkim czasie :)Wspomniałam o podróży, więc jeszcze
mogę się z
Wami podzielić miejscem, które odwiedzę. Będzie to Londyn! Całe 7 dni zwiedzania, więc możecie sobie jedynie wyobrazić moje podekscytowanie i uśmiech malujący się na twarzy. Z pewnością zdam Wam relację z wyjazdu, więc do następnego! :)Składniki:150g
mąki pełnoziarnistej100g
mąki owsianej3/4 łyżeczki
kardamonu70g
cukru pudru120g
masła w temperaturze pokojowej1
jajko3 łyżki
mlekaPrzygotowania:W misce ucieramy na gładką masę
masło z
cukrem pudrem. Następnie dodajemy
jajko oraz
mleko i ciągle mieszamy. Na sam koniec wsypujemy
mąki wymieszane z
kardamonem. Kiedy ciasto dokładnie się połączy odstawiamy je do lodówki na 30 minut.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy po kawałku masy i tworzymy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszczamy, a następnie odbijamy stempelek. Należy pamiętać, żeby przed każdym użyciem oprószyć go
mąką.Gotowe
ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, aż będą ładnie zarumienione.Smacznego :)
