ßßß
Przytulone dyniowe bułeczki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. Delikatne, puszyste, bez dodatku jajek. Pieczone z dużej tortownicy, jedna przy drugiej, z dużą ilością maślanej kruszonki. W sam raz na jesienny podwieczorek :-).Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżychpół szklanki mleka3/4 szklanki puree z dyni*3 łyżki masła, roztopionego1 łyżeczka cynamonuskórka otarta z 1 pomarańczy4 łyżki cukru1/4 łyżeczki soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, mąka przesiana.Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.Podzielić na 10 - 11 równych części, uformować z nich kule. Każdą rozpłaszczyć w dłoniach, na środek nałożyć pełną łyżeczkę z czubem powideł śliwkowych, dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki ułożyć w formie jedna obok drugiej, pozostawiając pomiędzy nimi małe przerwy (bułeczki przytulą się podczas pieczenia). Posypać kruszonką. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 30 minut.Piec w temperaturze 190ºC przez 35 minut. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z obręczy.Nadzienie:3/4 szklanki powideł śliwkowychSkładniki na kruszonkę:60 g masła, roztopionego100 g mąki pszennej50 g cukru z waniliąWszystkie składniki wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).
