Wykonanie
Obiecałam Majance, że koniecznie wrzucę ten przepis jeszcze przed świętami :-). To jeden z najsmaczniejszych pierników, jaki upiekłam. Mięciutki, aromatyczny, wilgotny, z każdym kęsem coraz lepszy. Brakuje mi słów, by opisać, jaki jest dobry! Po prostu musicie sami spróbować :-). Sam piernik jest bardzo szybki do wykonania - wystarczy wymieszać składniki i piec.Składniki:160 ml
ciemnego piwa Guinness260 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 i 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej2 i 1/4 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
białego pieprzu1 łyżeczka
cynamonu2 duże
jajka130 g
cukru160 ml melasy180 ml
olejuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piwo Guinness zagotować, garnuszek zdjąć z palnika.W średniej wielkości naczyniu wymieszać
mąkę,
kakao,
sodę,
imbir,
pieprz i
cynamon. Przesiać i odłożyć.W misie miksera ubić
jajka z
cukrem (w całości, bez rozdzielania na
białka i
żółtka), pod koniec ubijania dodając melasę i
olej. Po ubiciu powoli wsypywać suche przesiane składniki, na zmianę z ciepłym (nie gorącym)
piwem, mieszając delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę kwadratową o
boku 20 (do 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie).Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Podawać z
bitą śmietaną lub z
polewą czekoladową.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Andrea's recipes .