ßßß
Obiecałam Majance, że koniecznie wrzucę ten przepis jeszcze przed świętami :-). To jeden z najsmaczniejszych pierników, jaki upiekłam. Mięciutki, aromatyczny, wilgotny, z każdym kęsem coraz lepszy. Brakuje mi słów, by opisać, jaki jest dobry! Po prostu musicie sami spróbować :-). Sam piernik jest bardzo szybki do wykonania - wystarczy wymieszać składniki i piec.Składniki:160 ml ciemnego piwa Guinness260 g mąki pszennej2 łyżki kakao1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej2 i 1/4 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki białego pieprzu1 łyżeczka cynamonu2 duże jajka130 g cukru160 ml melasy180 ml olejuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Piwo Guinness zagotować, garnuszek zdjąć z palnika.W średniej wielkości naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon. Przesiać i odłożyć.W misie miksera ubić jajka z cukrem (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), pod koniec ubijania dodając melasę i olej. Po ubiciu powoli wsypywać suche przesiane składniki, na zmianę z ciepłym (nie gorącym) piwem, mieszając delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę kwadratową o boku 20 (do 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie).Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Andrea's recipes .