ßßß

Opis : Murzynek jest smaczny oraz wilgotny za sprawą oleju i jabłek, a szybkość i łatwość przyrządzenia go jest porównywalna do muffinek, czyli w sytuacji niespodziewanych gości stoi jako pierwszy w kolejce.Pochodzenie : przepis z internetu(Wielkie Żarcie)Kaloryczność : całość ciasta to ok. 5000 kcal, a 1/12 ciasta to ok. 460 kcalIlość : tortownica o śred. 25-28 cmWskazówka :polecam również zrobić to ciasto z jabłkami i kiwi 50:50Składniki :5 dużych jajek1 szkl. cukru (200 g)1 op. cukru waniliowego (8 g)2-4 średnio-czubate łyżki kakao (w zależności od upodobań i jakości kakao)2 szkl. mąki pszennej (280 g)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 szkl. oleju (210 g)600-700 g jabłek (po obraniu wychodzi 500 g; tj. ok. 800 ml jabłek pokrojonych w kostkę ok. 1/1 cm)2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie :Całe jajka utrzeć/zmiksować z cukrem kryształem i waniliowym ok. 2 min., aby powstała lekko puszysta konsystencja.Wsypać kakao.Dodać przesianą mąkę.Dodać proszek do pieczenia i sodę.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.Wlać olej.Wymieszać łyżką lub mikserem.Do pokrojonych w kostkę jabłek dodać cynamon i lekko wymieszać, aby osiadł na każdym jabłku.Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka.Wymieszać łyżką.Włączyć piekarnik na 100 st. C.Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę.Wylać ciasto do formy.Włożyć do piekarnika.Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.Piec 45-50 min., po upływie sprawdzić patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest surowe lub mocno wilgotne.Posypać cukrem pudrem lub polać polewą kakaową.Podawać solo, z lodami, z bitą śmietaną lub posmarowane powidłami albo dżemem porzeczkowym.Dla długotrwałej świeżości i kilkudniowego przechowywania ciasta, należy przykryć je szczelnie, a nie będzie potrzebować lodówki, wręcz wystarczy mu temp. pokojowa lub lekko chłodna, a ciasto w ten sposób nabierze dodatkowej wilgotności (mi osobiście w tej wersji smakuje najbardziej).