ßßß Cookit - przepis na Owsiane ciastka z żurawiną

Owsiane ciastka z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie najzdrowsze ciastka na blogu, również dla alergików. Bez mąki, jajek, mleka, cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Ze świątecznym twistem - z suszoną żurawiną :-). Błyskawiczne do wykonania, nie potrzeba nawet miksera. Cudownie smakują podawane z serami, pokruszone do mleka lub jogurtu doskonale zastąpią muesli. Są kruche, w smaku lekko podobne do digestive, i - tu się zdziwiłam - bardzo smakowały moim dzieciom ;-). Inne niż wszystkie, jakie do tej pory jadłam. Przy takiej ograniczonej do minimum ilości składników nie można oczekiwać fajerwerków, ale wychodzą naprawdę smaczne :-).
ps. czy płatki owsiane zawierają gluten?
Składniki na około 20 - 25 ciastek:
225 g średnio zmielonych płatków owsianych (medium oatmeal)*
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
25 g suszonej żurawiny (może być słodzona), drobno posiekanej
1 łyżka masła
150 ml wody
Do naczynia wsypać i wymieszać: zmielone płatki, sodę, sól, żurawinę.
Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i podgrzać do rozpuszczenia się masła.
Wodę z masłem (może być gorąca) wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką. Na początku masa będzie rzadsza, ale płatki zaczną szybko absorbować wodę i masa zgęstnieje.
Blat wysypać zmielonymi płatkami. Masę ciastową rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując również płatkami, by ciasto się nie kleiło. Foremkami wycinać dowolne kształty, szerszym nożem przenosić na wyłożoną papierem blachę. Układać na blaszce, w niewielkiej odległości od siebie (praktycznie nie rosną).
Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut (w połowie pieczenia, czyli po 10 minutach wyjmując blachę z piekarnika i delikatnie odwracając każde ciastko na drugą stronę - w składzie ciasteczek jest dużo wody i zaparzyły by się). Studzić na kratce.
Przechowywać do 5 dni w zamkniętym pojemniku.
* Jeśli macie problem z zakupem już zmielonych płatków (powinny być średnio zmielone, czyli nie na mąkę, ale jak drobna kasza), można płatki owsiane zmielić w młynku do kawy (zaledwie 2 sekundy).
Smacznego :-).
Źródło przepisu - magazyn Good Food.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/owsiane-ciastka-z-zurawina