Wykonanie

Zdecydowanie najzdrowsze
ciastka na blogu, również dla alergików. Bez
mąki,
jajek,
mleka,
cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Ze świątecznym twistem - z
suszoną żurawiną :-). Błyskawiczne do wykonania, nie potrzeba nawet miksera. Cudownie smakują podawane z
serami, pokruszone do
mleka lub
jogurtu doskonale zastąpią
muesli. Są kruche, w smaku lekko podobne do digestive, i - tu się zdziwiłam - bardzo smakowały moim dzieciom ;-). Inne niż wszystkie, jakie do tej
pory jadłam. Przy takiej ograniczonej do minimum ilości składników nie można oczekiwać fajerwerków, ale wychodzą naprawdę smaczne :-).ps. czy
płatki owsiane zawierają gluten?Składniki na około 20 - 25
ciastek:225 g średnio zmielonych
płatków owsianych (medium oatmeal)*1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli25 g
suszonej żurawiny (może być słodzona), drobno posiekanej1 łyżka
masła150 ml
wodyDo naczynia wsypać i wymieszać: zmielone
płatki,
sodę,
sól,
żurawinę.Do garnuszka wlać
wodę, dodać
masło i podgrzać do rozpuszczenia się
masła.
Wodę z
masłem (może być gorąca) wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką. Na początku masa będzie rzadsza, ale
płatki zaczną szybko absorbować
wodę i masa zgęstnieje.Blat wysypać zmielonymi
płatkami. Masę ciastową rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując również
płatkami, by ciasto się nie kleiło. Foremkami wycinać dowolne kształty, szerszym nożem przenosić na wyłożoną papierem blachę. Układać na blaszce, w niewielkiej odległości od siebie (praktycznie nie rosną).Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut (w połowie pieczenia, czyli po 10 minutach wyjmując blachę z piekarnika i delikatnie odwracając każde
ciastko na drugą stronę - w składzie
ciasteczek jest dużo
wody i zaparzyły by się). Studzić na kratce.Przechowywać do 5 dni w zamkniętym pojemniku.* Jeśli macie problem z zakupem już zmielonych
płatków (powinny być średnio zmielone, czyli nie na
mąkę, ale jak drobna
kasza), można
płatki owsiane zmielić w młynku do
kawy (zaledwie 2 sekundy).Smacznego :-).

Źródło przepisu - magazyn Good Food.