ßßß

Składniki na około 20:225 g średnio zmielonych płatków owsianych1/4 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli25 g suszonej żurawiny (niesłodzonej)1 łyżka masła150 ml wodyW jednym naczyniu łączymy zmielone płatki, sodę, sól, żurawinę.W małym rondelku podgrzewamy wodę z dodatkiem masła, do jego rozpuszczenia. Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników.Na początku masa będzie rzadsza, ale płatki zaczną szybko absorbować wodę i całość zgęstnieje.Blat obsypujemy zmielonymi płatkami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm, podsypując płatkami, aby się nie kleiło.Dowolnymi foremkami (ja użyłam szklanki do drinków) wycinamy ciasteczka i przenosimy na wyłożoną papierem blachę.Oatcakes układamy w niewielkich odstępach gdyż praktycznie nie rosną.Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut (w połowie pieczenia, czyli po 10 minutach wyjmujemy blachę z piekarnika i delikatnie odwracamy każde ciastko na drugą stronę - w składzie ciasteczek jest dużo wody i zaparzyły by się).Po tym czasie ciastka wyciągamy i studzimy na kratce. Można je p rzechowywać do 5 dni w zamkniętym pojemniku.Smacznego...