Wykonanie

Krucha
tarta z
owocami na styl włoskiej crostaty lub francuskiej galette. Po prostu
tarta pieczona bez foremki. W zdrowszej orkiszowej wersji. Bez wcześniejszego podpiekania
spodu, który nie namaka (
sok z brzoskwiń absorbuje
skrobia ziemniaczana). Z aromatem świeżo zmielonego
cynamonu, podana z
lodami waniliowymi, skradnie Wasze
serca tego lata :-).Składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki orkiszowej razowej (można też użyć
mąki pszennej,
mąki pszennej razowej lub
mąki orkiszowej jasnej)125 g
masła, zimnego3 łyżki
cukru pudruszczypta
soli2 łyżeczki
cynamonu5 łyżek zimnej
wodyMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól,
cynamon,
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minutPonadto:4 - 5
brzoskwiń1/4 szklanki
cukru trzcinowego2 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
mąki (
skrobi) ziemniaczanej lub
skrobi kukurydzianej4 łyżki
dżemu brzoskwiniowego, zmiksowanego i podgrzanego1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody, do posmarowania
cukier trzcinowy, do oprószenia
Brzoskwinie obrać ze skórki (najłatwiej zanurzając je na chwilę we wrzątku - skórka bardzo łatwo się obiera). Przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w grube półksiężyce.

W miseczce wymieszać
cukier, cymanon,
mąkę ziemniaczaną. Taką mieszanką oprószyć z każdej strony przygotowane kawałki
brzoskwiń.Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą blaszkę do
ciasteczek.
Brzoskwinie poukładać na rozwałkowanym cieście, w okręgach, zaczynając od zewnętrznego, kończąc na środku, pozostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta. Ciasto zawinąć po bokach tarty, posmarować
jajkiem i oprószyć
cukrem trzcinowym.Piec w temperaturze 190ºC przez 45 - 50 minut. Wyjąć, przełożyć na kratkę.
Owoce posmarować glazurą z
dżemu brzoskwiniowego.Można podawać z
lodami lub
bitą śmietaną.Smacznego :-).

