ßßß Cookit - przepis na Orkiszowa tarta z brzoskwiniami i cynamonem

Orkiszowa tarta z brzoskwiniami i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Krucha tarta z owocami na styl włoskiej crostaty lub francuskiej galette. Po prostu tarta pieczona bez foremki. W zdrowszej orkiszowej wersji. Bez wcześniejszego podpiekania spodu, który nie namaka (sok z brzoskwiń absorbuje skrobia ziemniaczana). Z aromatem świeżo zmielonego cynamonu, podana z lodami waniliowymi, skradnie Wasze serca tego lata :-).
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (można też użyć mąki pszennej, mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej jasnej)
125 g masła, zimnego
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek zimnej wody
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, cynamon, wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut
Ponadto:
4 - 5 brzoskwiń
1/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, zmiksowanego i podgrzanego
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
cukier trzcinowy, do oprószenia
Brzoskwinie obrać ze skórki (najłatwiej zanurzając je na chwilę we wrzątku - skórka bardzo łatwo się obiera). Przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w grube półksiężyce.
W miseczce wymieszać cukier, cymanon, mąkę ziemniaczaną. Taką mieszanką oprószyć z każdej strony przygotowane kawałki brzoskwiń.
Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą blaszkę do ciasteczek. Brzoskwinie poukładać na rozwałkowanym cieście, w okręgach, zaczynając od zewnętrznego, kończąc na środku, pozostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta. Ciasto zawinąć po bokach tarty, posmarować jajkiem i oprószyć cukrem trzcinowym.
Piec w temperaturze 190ºC przez 45 - 50 minut. Wyjąć, przełożyć na kratkę. Owoce posmarować glazurą z dżemu brzoskwiniowego.
Można podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/orkiszowa-tarta-z-brzoskwiniami-i-cynamonem