Wykonanie
Uwielbiam tartę z
jabłkami, w takiej wersji robię ją bardzo często. Smakuje fantastycznie, nie wymaga żadnej formy do pieczenia...idealna :) Tylko porcja jest mała - tak na 3-4 osoby.
Potrzebujemy:1 i 1/4 szklanki
mąki2 łyżki
cukruszczypta
soli3 łyżki zimnej
wody125 g
masłaNa nadzienie:3
jabłka obrane i pokrojone na osiem części3 łyżki
cukru1 łyżka
mąki pszennej1/4 łyżeczki
cynamonuDodatkowo:1
jajko do posmarowania2 łyżki
dżemu morelowego lub
brzoskwiniowegoMąkę łączymy z
cukrem,
solą i zimną
wodą. Dodajemy zimne
masło, łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto. Przekładamy do lodówki i chłodzimy przez 1 godzinę.3 łyżki
cukru łączymy z
cynamonem, dodajemy do
jabłek, mieszamy.W oddzielnej miseczce mieszamy 3 łyżki
cukru z 1 łyżką
mąki.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Przekładamy na drugi papier, środek posypujemy
mąką z
cukrem (pozostawiając 2 cm od brzegu nieposypane). Na wierzch układamy
jabłka jedno przy drugim (nadal pozostawiając 2 cm ciasta wolne), zawijamy brzegi ciasta.Smarujemy brzegi roztrzepanym
jajkiem. Pieczemy w 200 C przez 40 minut.2 łyżki
dżemu podgrzewamy, smarujemy upieczone
jabłka na tarcie.Smacznego :)
Przepis znaleziony tutaj