Wykonanie
Bardzo łatwa a jednocześnie efektowna
tarta z
jabłkami. Świetnie smakuje zarówno
solo jak i podana z waniliowymi
lodami lub
bitą śmietaną (wiem, wiem…mega kaloryczne ;) ).Ciasto możecie przygotować rano a upiec ją przed samym podaniem. Na pewno skusi się na nią każdy łasuch i wielbiciel szarlotki. Smacznego!Potrzebujesz:1 i 1/4 szklanki
mąki,2 łyżki
cukru,3 łyżki bardzo zimnej
wody,125 g
masła pokrojonego w drobną kostkę,szczypta
soli,4 duże
jabłka obrane z usuniętymi gniazdami, podzielone na cząstki (najlepiej przekroić
jabłko na pół, a następnie każdą połówkę na 6 części),6 łyżek
cukru,1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu,1 łyżka
mąki,1 roztrzepane
jajko do posmarowania ciasta,3 łyżki
dżemu morelowegoWykonanie:
Mąkę wymieszaj z
cukrem i
solą, dodaj
masło,
wodę i całość szybko zagnieć (możesz to zrobić również w malakserze). Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotuj nadzienie:
jabłka posyp 4 łyżkami
cukru i
cynamonem. Całość wymieszaj. W oddzielnej miseczce wymieszaj pozostały
cukier i
mąkę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj go na kształt koła o średnicy 28-30 cm. Najlepiej wałkować ciasto na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, którą następnie wraz z rozwałkowanym
ciastem przenieś na blachę (z wyposażenia piekarnika).Nastaw piekarnik na 200 stopni C.Rozwałkowane ciasto posyp mieszanką
cukru i
mąki pozostawiając około 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Na tak przygotowane ciasto wyłóż
jabłka. Zawiń brzegi do środka.Zawinięte brzegi posmaruj roztrzepanym
jajkiem.Piecz około 40 minut, aż ciasto stanie się pięknie przypieczone. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj jeszcze ciepłe
jabłka dżemem morelowym, który uprzednio należy rozgrzać w rondelku.
Smacznego!