Wykonanie
Składniki:2 szklanki
mleka2
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej70 g
masłaszczypta
solimasło do smażenia2
brzoskwiniebita śmietanacukier puder
W dużej misce ubijamy
jajka z
mlekiem (nie trzeba oddzielać
białka od
żółtka). Następnie porcjami dodajemy
mąkę, cały czas ubijając, tak aby nie powstały grudki. Można to zrobić mikserem.Dodajemy szczyptę
soli i rozpuszczone
masło. Dokładnie mieszamy trzepaczką, aby otrzymać gładką konsystencje ciasta naleśnikowego. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki, a w tym czasie kroimy umyte
brzoskwinie na plasterki i ubijamy
śmietanę z 2 łyżkami
cukru pudru.Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki, wlewając niewielką ilość ciasta i obracając patelnią tak, aby równomiernie pokryło całą jej powierzchnię. Kiedy brzegi naleśnika staną się złocistobrązowe, obracamy go na drugą stronę i dosmażamy przez kilkanaście sekund. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz.Gotowy naleśnik pokrywamy plasterkami
brzoskwini, a następnie składamy dwukrotnie, aby powstał nam trójkąt. Kładziemy po 2 naleśniki na talerzu i oprószamy je
cukrem pudrem. Obok nakładamy konkretną łyżkę
bitej śmietany i podajemy. Smacznego!Zobacz też: klasyczne Crepes Suzette