Wykonanie

Najsmaczniejsze
czekoladowe naleśniki, jakie
jadłam :-). Z jednego z najpiękniejszych rosyjskich blogów. Co tu więcej powiedzieć na zachętę, sami wypróbujcie ;-).Sk ł adniki na 20 sztuk:80 g
gorzkiej czekolady (minimum 60%
kakao)1 łyżka
kakao500 ml
mleka1 (do 1 i 1/4) szklanki
mąki pszennej3
jajka2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
masła, roztopionego i przestudzonego3 łyżki ciemnego
rumuszczypta
soliMleko podgrzać, dodać
czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Ciasto odstawić na 30 - 60 minut.Smażyć na patelni (lekko zwilżonej
olejem) z obu stron na niedużym ogniu. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie
serek mascarpone i
borówka amerykańska.Smacznego :-).