Wykonanie

Jakiś czas temu
Anna Maria z Kucharni zarządziła pieczenie według jednego przepisu. Tym razem były to tureckie księżyce . Nie wiedziałam, czego się spodziewać, jaki smak mnie czeka... Mąż po pierwszym kęsie powiedział, że: "mmmmmm" i uplasował je w rankingu swoich ulubionych słodkości. Przepis będzie często wykorzystywany, bo pracy w
sumie niewiele, a efekt... spróbujcie :)

Składniki:15 dag
masła15 dag
cukru pudru5
jajek5 dag ciemnego
kakao7 dag
mąki pszennej10 dag mielonych
orzechówszczypta
soli20 dag
cukru pudru2 kieliszki
rumu
Sposób przygotowania:
Masło utrzyj na puch z 15 dag
cukru pudru. Dodawaj stopniowo
żółtka - nadal ucieraj. Następnie stopniowo dodawaj
kakao,
mąkę i zmielone
orzechy. Do jednolitej masy delikatnie wmieszaj ubitą pianę z
białek (ubitej ze szczyptą
soli). Wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 minut.Gorące jeszcze ciasto
skrop rumem. Ciepłe polej lukrem z 20 dag
cukru pudru i
rumu. Gdy
lukier zacznie zastygać za pomocą szklanki wycinaj księżyce.