Wykonanie

Zdrowe, przesmaczne muffiny. Miękkie, wilgotne w sam raz,
owocowe. Pyszne na ciepło, prawie prosto z piekarnika. Przygotowane bez
masła, z dodatkiem
oleju. Bardzo polecam - dzieciom również smakowały :-).Składniki na około 18 sztuk:100 g
otrębów (użyłam owsianych)300 ml
mleka300 g
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia (dodałam 1)3
jajka160 g drobnego
cukru do wypieków (proponuję dać mniej)85 g
cukru muscovado300 ml
oleju słonecznikowego200 g
jagód lub
borówki amerykańskiejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko i
otręby wymieszać w małym naczyniu; odstawić do momentu przygotowania pozostałych składników.Do naczynia wsypać
mąkę,
sodę, proszek, wymieszać. Do drugiego naczynia wbić
jajka, roztrzepać je widelcem, dodać
olej, oba
cukry i wymieszać.Połączyć zawartość wszystkich
trzech naczyń i
jagody, mieszając mało dokładnie łyżką lub widelcem, by składniki się z grubsza połączyły. Uwaga: nie używamy miksera.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Między papilotki rozdzielić ciasto.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).

Przepis z 'Exceptional cakes' Dana Lepard i Richarda Whittington.