ßßß
Zdrowe, przesmaczne muffiny. Miękkie, wilgotne w sam raz, owocowe. Pyszne na ciepło, prawie prosto z piekarnika. Przygotowane bez masła, z dodatkiem oleju. Bardzo polecam - dzieciom również smakowały :-).Składniki na około 18 sztuk:100 g otrębów (użyłam owsianych)300 ml mleka300 g mąki pszennej2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczenia (dodałam 1)3 jajka160 g drobnego cukru do wypieków (proponuję dać mniej)85 g cukru muscovado300 ml oleju słonecznikowego200 g jagód lub borówki amerykańskiejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mleko i otręby wymieszać w małym naczyniu; odstawić do momentu przygotowania pozostałych składników.Do naczynia wsypać mąkę, sodę, proszek, wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać olej, oba cukry i wymieszać.Połączyć zawartość wszystkich trzech naczyń i jagody, mieszając mało dokładnie łyżką lub widelcem, by składniki się z grubsza połączyły. Uwaga: nie używamy miksera.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Między papilotki rozdzielić ciasto.Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis z 'Exceptional cakes' Dana Lepard i Richarda Whittington.