Wykonanie
kukurydziane muffiny z
borówką amerykańskąNie macie pomysłu na szybki niedzielny deser? Podpowiadam muffiny - sprawdzone, proste w przygotowaniu i smaczne. Tym razem o odmienionym smaku, bo z
mąką kukurydzianą. Jeśli jednak jej nie lubicie lub nie macie, a nie chcecie kupować, to można ją zastąpić
mąką pszenną (sprawdzone!). Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki .
Składniki:150 g
mąki pszennej100 g
mąki kukurydzianej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
cukru125 ml rozpuszczonego masła/margaryny lub
oleju125 ml
mleka1
jajkook. 200 g
borówki amerykańskiejMąkę przesiać do miski, wymieszać z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
sodą. W osobnym naczyniu zmieszać
masło,
mleko i
jajko. Mokre składniki wlać do suchych i dorzucić większość
borówki (zostawić po kilka sztuk na każdą z muffin). Całość wymieszać niezbyt dokładnie - tak, by pozostały grudki.Ciasto nakładać do wyłożonych papilotkami foremek do 4/5 wysokości. Na wierzchu każdej z muffin ułożyć i delikatnie wcisnąć po kilka
borówek.Piec przez 20 min. w 200 o C.