Wykonanie

Małe serniczki o migdałowej nucie pieczone z warstwą białego
maku. Mini wersja seromaka! Znajdziecie w nich wszystko, z czym mogą kojarzyć się święta:
mak, marcepan,
orzechy, kandyzowana skórka z
pomarańczy, sernik.. Użyłam białego
maku, który najlepiej komponuje się z
orzechami i marcepanem (pozostał mi z tegorocznych
rogali marcińskich), ale można wykorzystać również
mak bardziej tradycyjny, niebieski. Serniczki smakują niebiańsko, ciężko na jednym poprzestać, a przy tym są bardzo podzielne. Wspaniale się mrożą, można upiec już teraz i zamrozić w zamkniętym pojemniczku aż do świąt.. zawsze trochę mniej pracy :-). Polecam!Przepis na 12 mini serniczków.Składniki na masę
makową:110 g białego
maku50 g masy marcepanowej, startej na tarce50 g zmielonych
orzechów włoskich lub pekan50 g zmielonych
migdałów2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżka płynnego
miodu60 g
cukru pudru1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%Mak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia. Odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Tak przygotowany
mak przełożyć do naczynia, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, do połączenia.Składniki na masę
serową:450 g
twarogu półtłustego , zmielonego przynajmniej dwukrotnie1/4 szklanki kwaśnej
śmietany 18%1
jajko1
żółtko90 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
migdałówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać widelcem, tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.WykonanieFormę do muffinek wyłożyć 12 papilotkami. Na sam spód wyłożyć masę
makową, wyrównać. Uzupełnić masą
serową prawie do wysokości papilotki (5 mm pozostawić wolne).Piec w temperaturze 150ºC przez około 25 minut lub do momentu, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić przez 1 godzinę w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę.Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Podawać z
bitą śmietaną i
wiśniami w
syropie.Smacznego :-).