ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki z białym makiem

Mini serniczki z białym makiem

nazwa

Wykonanie

Małe serniczki o migdałowej nucie pieczone z warstwą białego maku. Mini wersja seromaka! Znajdziecie w nich wszystko, z czym mogą kojarzyć się święta: mak, marcepan, orzechy, kandyzowana skórka z pomarańczy, sernik.. Użyłam białego maku, który najlepiej komponuje się z orzechami i marcepanem (pozostał mi z tegorocznych rogali marcińskich), ale można wykorzystać również mak bardziej tradycyjny, niebieski. Serniczki smakują niebiańsko, ciężko na jednym poprzestać, a przy tym są bardzo podzielne. Wspaniale się mrożą, można upiec już teraz i zamrozić w zamkniętym pojemniczku aż do świąt.. zawsze trochę mniej pracy :-). Polecam!
Przepis na 12 mini serniczków.
Składniki na masę makową:
110 g białego maku
50 g masy marcepanowej, startej na tarce
50 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
50 g zmielonych migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka płynnego miodu
60 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia. Odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.
Tak przygotowany mak przełożyć do naczynia, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, do połączenia.
Składniki na masę serową:
450 g twarogu półtłustego , zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
1 żółtko
90 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać widelcem, tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
Wykonanie
Formę do muffinek wyłożyć 12 papilotkami. Na sam spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Uzupełnić masą serową prawie do wysokości papilotki (5 mm pozostawić wolne).
Piec w temperaturze 150ºC przez około 25 minut lub do momentu, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić przez 1 godzinę w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę.
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Podawać z bitą śmietaną i wiśniami w syropie.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mini-serniczki-z-bialym-makiem