ßßß Cookit - przepis na Mini-pavlova

Mini-pavlova

nazwa

Wykonanie

Jeżeli nie mieliście do tej pory okazji wypróbować pavlovej to nie ma co zwlekać. Lepszego i szybszego deseru bezowego nie można znaleźć. Piekłam już pavlovą białą i czekoladową, a mini-pavlova, to praktycznie to samo, ale w rozmiarze "S" :-). Zrobiłam ją specjalnie dla 'bezo-lubnej' Siostry. Chrupiąca beza na zewnątrz, mięciutka w środku, owoce... Dla próby zrobiłam też kilka mniejszych bezików i wyszły pyszne!
Składniki na 7-8 porcji:
8 dużych białek
szczypta soli
400 g drobnego cukru do wypieków
4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
Dodatkowo:
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
maliny, granaty, porzeczki - do wyłożenia na krem
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać szpatułką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od miseczki odrysować 8 kółek o średnicy około 10 cm, zachowując odstępy. Wyłożyć na nie bezę, wyrównać. Można uformować ją z dołkiem w środku, by łatwiej było później nakładać bitą śmietanę i owoce.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Włożyć blaszkę z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150ºC. Piec przez około 30 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy jeszcze przez kolejne 30 minut (nie otwierając piekarnika). Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
Kremówkę ubić, można z dodatkiem cukru pudru. Wyłożyć na wystudzone bezy. Udekorować owocami.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson "How to be a domestic goddess".
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mini-pavlova