Wykonanie
Nie zastanawiałam się długo, na co wykorzystam pozostałe z eklerów
białka :-). Przepiękny i smaczny torcik, dwie
bezy Pavlovej, kruche na zewnątrz i piankowe w środku, przełożone
bitą śmietaną z
malinami. Bardzo polecam!Składniki na 2
bezy Pavlovej, mniejszą i większą:5
białek300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
octu winnego lub
soku z cytryny1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Płaską blaszkę do
ciasteczek wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim dwa
okręgi o średnicy 20 cm i 15 cm.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
octu winnego lub
soku z cytryny, zmiksować. Dodać przesianą
skrobię ziemniaczaną i wymieszać delikatnie szpatułką.Masę
bezową podzielić i wyłożyć na zaznaczone na papierze
okręgi, wyrównać łyżką boki ku górze.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 75 - 80 minut.
Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Krem śmietankowo - malinowy:300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejskórka otarta z połowy
cytryny (najlepiej niewoskowanej)1 łyżka
cukru pudru200 g świeżych
malinŚmietanę kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodając
cukier puder. Dodać
maliny,
skórkę z cytryny, rozgnieść lekko widelcem, wymieszać.Ponadto:300 g świeżych
malinNa paterę wyłożyć większą Pavlovą, na nią wyłożyć połowę kremu, posypać połową
malin. Przykryć mniejszą Pavlovą, na górę wyłożyć pozostały krem i resztę
malin.Podawać natychmiast. Gotowy tort przechowywać w lodówce.Smacznego :-).