ßßß
Nie zastanawiałam się długo, na co wykorzystam pozostałe z eklerów białka :-). Przepiękny i smaczny torcik, dwie bezy Pavlovej, kruche na zewnątrz i piankowe w środku, przełożone bitą śmietaną z malinami. Bardzo polecam!Składniki na 2 bezy Pavlovej, mniejszą i większą:5 białek300 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejszczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Płaską blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim dwa okręgi o średnicy 20 cm i 15 cm.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny, zmiksować. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i wymieszać delikatnie szpatułką.Masę bezową podzielić i wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać łyżką boki ku górze.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 75 - 80 minut. Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.Krem śmietankowo - malinowy:300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonejskórka otarta z połowy cytryny (najlepiej niewoskowanej)1 łyżka cukru pudru200 g świeżych malinŚmietanę kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać maliny, skórkę z cytryny, rozgnieść lekko widelcem, wymieszać.Ponadto:300 g świeżych malinNa paterę wyłożyć większą Pavlovą, na nią wyłożyć połowę kremu, posypać połową malin. Przykryć mniejszą Pavlovą, na górę wyłożyć pozostały krem i resztę malin.Podawać natychmiast. Gotowy tort przechowywać w lodówce.Smacznego :-).