ßßß
Najsmaczniejszy wiosenny tort bezowy :-). Z rabarbarem i truskawkami, które swoim lekko kwaśnym smakiem równoważą słodycz bezy. To aż 4 delikatne blaty bezowe przełożone bitą śmietaną i owocami. Prawdziwa uczta dla podniebienia, rozpływajace się w ustach smaki, do których na pewno wrócicie!Składniki na 4 blaty bezowe:6 dużych białek (1 białko o wadze około 40 g)szczypta soli300 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejWszytskie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Dodać skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 4 okrągłych blatów bezowych o średnicy około 20 cm, po dwa na blaszce, pozostawiając między nimi przerwę.Piec z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1 , 5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).400 g rabarbaru (najlepiej różowego, w UK - forced rhubarb)250 g truskawek4 łyżki cukru5 łyżek wodyDodatkowo:600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżki cukru pudrukilka truskawek - do dekoracjiRabarbar umyć, pokroić w kostkę (nie ma potrzeby obierania). Truskawki odszypułkować, przepołowić, wymieszać z rabarbarem.Do garnuszka wrzucić przygotowany rabarbar i truskawki, zasypać cukrem, zalać wodą. Przykryć, zagotować, co pewien czas mieszając. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, tylko do zmięknięcia rabarbaru. Jak tylko rabarbar zacznie się rozpadać, natychmiast zdjąć z palnika. Przełożyć na sitko, do odsączenia z soku i całkowitego wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Odsączony sok wypić, można zachować kilka łyżek do polania gotowego tortu :-).Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.WykonanieNa paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Na wierzchu wyłożyć 1/4 ilości bitej śmietany i wyrównać, następnie 1/4 ilości sosu rabarbarowo - truskawkowego. Przykryć kolejnym blatem. Czynności powtarzać. Zakończyć na wierzchu bitą śmietaną i resztą sosu rabarbarowo - truskawkowego. Ozdobić truskawkami.Przechowywać w lodówce.Tort nie jest trwały, najlepiej przygotowywać go bezpośrednio przed podaniem. Zarówno blaty bezowe jak i sos rabarbarowo - truskawkowy można przygotować dzień wcześniej.Smacznego :-).