Wykonanie
Najsmaczniejszy wiosenny tort
bezowy :-). Z
rabarbarem i
truskawkami, które swoim lekko kwaśnym smakiem równoważą
słodycz bezy. To aż 4 delikatne blaty
bezowe przełożone
bitą śmietaną i
owocami. Prawdziwa uczta dla podniebienia, rozpływajace się w ustach smaki, do których na pewno wrócicie!Składniki na 4 blaty
bezowe:6 dużych
białek (1
białko o wadze około 40 g)szczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu winnego2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanejWszytskie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać
sok z cytryny, zmiksować. Dodać
skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 4 okrągłych blatów
bezowych o średnicy około 20 cm, po dwa na blaszce, pozostawiając
między nimi przerwę.Piec z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1 , 5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).400 g
rabarbaru (najlepiej różowego, w UK - forced rhubarb)250 g
truskawek4 łyżki
cukru5 łyżek
wodyDodatkowo:600 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżki
cukru pudrukilka
truskawek - do dekoracji
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę (nie ma potrzeby obierania).
Truskawki odszypułkować, przepołowić, wymieszać z
rabarbarem.Do garnuszka wrzucić przygotowany
rabarbar i
truskawki, zasypać
cukrem, zalać
wodą. Przykryć, zagotować, co pewien czas mieszając. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, tylko do zmięknięcia
rabarbaru. Jak tylko
rabarbar zacznie się rozpadać, natychmiast zdjąć z palnika. Przełożyć na sitko, do odsączenia z soku i całkowitego wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Odsączony sok wypić, można zachować kilka łyżek do polania gotowego
tortu :-).
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder.WykonanieNa paterze umieścić pierwszy z blatów
bezowych. Na wierzchu wyłożyć 1/4 ilości
bitej śmietany i wyrównać, następnie 1/4 ilości sosu
rabarbarowo -
truskawkowego. Przykryć kolejnym blatem. Czynności powtarzać. Zakończyć na wierzchu
bitą śmietaną i resztą sosu
rabarbarowo -
truskawkowego. Ozdobić
truskawkami.Przechowywać w lodówce.Tort nie jest trwały, najlepiej przygotowywać go bezpośrednio przed podaniem. Zarówno blaty
bezowe jak i sos
rabarbarowo -
truskawkowy można przygotować dzień wcześniej.Smacznego :-).