ßßß Cookit - przepis na Bezowy wieniec świąteczny

Bezowy wieniec świąteczny

nazwa

Wykonanie

Świąteczna Pavlova w kształcie bezowego wieńca. Z waniliowym kremem i z dodatkiem czerwonych owoców. Pavlovą można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem i przechowywać w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Krem i owoce nakładamy przed podaniem. Pięknie będzie się prezentować na stole świątecznym :-).
Składniki na 1 wieniec:
5 dużych białek (1 białko = 40 g)
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
Płaską blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 20 cm okrąg.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i ubić. Dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką (otwór powinien być duży). Wykładać na narysowany okrąg, jedna duża beza obok drugiej, w taki sposób, by się dotykały.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego przygotowaną blachę z bezą i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC. Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Po wystudzeniu na wierzch wyłożyć ubity krem. Udekorować plasterkami czerwonych (krwistych) pomarańczy, świeżej żurawiny, porzeczek, malin, wiśni...
Krem waniliowy:
400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bezowy-wieniec-swiateczny