Wykonanie
Świąteczna Pavlova w kształcie
bezowego wieńca. Z
waniliowym kremem i z dodatkiem czerwonych
owoców. Pavlovą można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem i przechowywać w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Krem i
owoce nakładamy przed podaniem. Pięknie będzie się prezentować na
stole świątecznym :-).Składniki na 1 wieniec:5 dużych
białek (1
białko = 40 g)250 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
octu winnego lub
soku z cytryny1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejszczypta
soliPłaską blaszkę do
ciasteczek wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 20 cm okrąg.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
octu winnego lub
soku z cytryny i ubić. Dodać
skrobię ziemniaczaną i wymieszać.Masę
bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką (otwór powinien być duży). Wykładać na narysowany okrąg, jedna duża
beza obok drugiej, w taki sposób, by się dotykały.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego przygotowaną blachę z
bezą i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC. Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż
beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.Po wystudzeniu na wierzch wyłożyć ubity krem. Udekorować plasterkami czerwonych (krwistych)
pomarańczy, świeżej
żurawiny,
porzeczek,
malin,
wiśni...Krem
waniliowy:400 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski waniliiWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić.Smacznego :-).