ßßß Cookit - przepis na Pavlova cappuccino

Pavlova cappuccino

nazwa

Wykonanie

Pomysł spodobał mi się wcześniej, jednak z upieczeniem czekałam na 4 białka, które akurat wczoraj zostały z pieczenia norweskich słodkich bułeczek . To jest to! Elegancki, klasyczny włoski deser z kawowym twistem. Chrupiąca beza z delikatnym, piankowym wnętrzem, udekorowana bitą śmietaną i oprószona kakao. I smakuje jak cappuccino :-). Deser idealny na romantyczną kolację we dwoje lub spotkanie z przyjaciółmi. Warto spróbować nowej Pavlovej, podanej trochę inaczej, bez owoców. Cudo, musicie upiec!
Składniki:
4 białka
250 g drobnego cukru do wypieków
4 łyżeczki instant espresso w proszku*
szczypta soli
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
Dodatkowo:
300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%), schłodzonej
1 łyżeczka kakao, do oprószenia
Cukier wymieszać z kawą, odstawić.
Białka (nie muszą być w temperaturze pokojowej) ubić ze szczyptą soli do sztywności, uważając by ich nie 'przebić'. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier wymieszany z kawą, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Dodać ocet/sok z cytryny i ubić. Na sam koniec dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg o średnicy około 22 cm. Wyłożyć na niego masę bezową, ukształtować od spodu szpatułką, wyrównać wierzch.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Pavlovą umieścić w piekarniku i natychmiast przekręcić temperaturę do 150ºC. Piec przez około 1 godzinę. Pavlova powinna być sztywna i chrupiąca z wierzchu, piankowa wewnątrz. Zostawić do wystudzenia w uchylonym lekko piekarniku, na całą noc.
Kolejnego dnia ubić śmietanę kremówkę, delikatnie wyłożyć na bezę (pavlovą można odwrócić spodem do góry, lecz ja tego nie robiłam), oprószyć kakao.
Przechowywać w lodówce.
* Instant espresso w proszku jest kawą specjalną do celów kulinarnych, trudną do dostania w sklepach. To bardzo ciemna i głęboko aromatyczna kawa w postaci pudru, która nadaje wypiekom czekoladowym mocnego koloru i intensywnego smaku. Nie jest przeznaczona do picia. Choć autorka przepisu nie poleca kawy rozpuszczalnej jako zamiennika, ja takiej użyłam (wcześniej zmełłam ją w młynku do kawy na puder). Dodałam jej o 1 łyżeczkę mniej niż nakazuje przepis przy zachowaniu takich samych proporcji cukru - kawa rozpuszczalna jest bowiem bardziej kwaśna.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Nigellissima" Nigella Lawson .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/pavlova-cappuccino