ßßß Cookit - przepis na Mini pavlova

Mini pavlova

nazwa

Wykonanie

... w wersji wielkanocnej. Zainspirowana przedświątecznym malowaniem jajek. ;)
To już ostatni wielkanocny wypiek, w kolejce niecierpliwie czekają szparagi, rabarbar i truskawki. :)
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
składniki na około 8 sztuk
8 dużych białek
szczypta soli
400 - 500 g cukru pudru
4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
kilka kropel ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki octu winnego (użyłam soku z cytryny)
do podania
500 ml kremówki (+ cukier puder do ubicia)
świeże owoce (u mnie świątecznie czekoladowe jajeczka)
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać po łyżeczce cukier puder, dalej ubijając. Wmieszać skrobię, wanilię i ocet. Delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od miseczki odrysować 8 kółek o średnicy około 10 cm, zachowując odstępy. Wyłożyć na nie bezę. Można uformować ją z dołkiem w środku, by łatwiej było później nakładać bitą śmietanę i owoce.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Włożyć blaszkę z bezami i natychmiast zmniejszyć nagrzewanie w piekarniku do 150ºC. Piec przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy jeszcze przez kolejne 30 minut (nie otwierając piekarnika). Po tym czasie wyjąć, ostudzić.
Kremówkę ubić, można z dodatkiem cukru pudru. Wyłożyć na ostudzone bezy. Udekorować owocami.
Smacznego!
***
W wersji bardziej klasycznej też jedliśmy...
Pycha! ;)
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/05/Mini-pavlova.html