Wykonanie

Składniki na ok 15 bez:9 średniej wielkości
białekszczypta
soli400g
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
mąki ziemniaczanejkilka kropel ekstraktu
waniliowegoBiałka ubić ze szczyptą
soli. Dodawać po łyżeczce
cukier puder, dalej ubijając. Wmieszać
skrobię,
wanilię i
ocet. Delikatnie wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od szklanki odrysować kółka, zachowując odstęp.Wyłożyć na nie
bezę. Można uformować ją z dołkiem w środku, by łatwiej było później nakładać krem i
owoce.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Włożyć blaszkę z
bezami i natychmiast zmniejszyć nagrzewanie w piekarniku do 150ºC. Piec przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim
bezy jeszcze przez kolejne 30 minut (nie otwierając piekarnika). Po tym czasie wyjąć, ostudzić.

Krem to zmiksowana
śmietana 30% lub 36% z
serkiem mascarpone. Nakładamy go na środek
bezy. Na wierzch układamy
owoce, w moim przypadku są to
truskawki.



