Wykonanie
Cudowna świąteczna
beza z
żurawinowym kisielem i
kremem śmietankowym. Udekorowana skromnie, lecz bardzo świątecznie: gałązkami świeżego
rozmarynu przywodzącego na myśl świąteczne drzewko. Pyszna, dzięki połączeniu słodkiego i kwaśnego smaku. Bardzo polecam!Składniki:6
białekszczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać
cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać
sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą
skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę
bezową i uformować wyrównując boki
bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin. Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, mocno chrupiącą z zewnątrz
bezę, piankową w środku.Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzoną
bezę położyć na paterze.
Żurawinowy kisiel:150 g
żurawiny świeżej lub mrożonej1/3 szklanki
wody3 łyżki
cukru1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka
wodyŻurawinę umieścić w garnuszku, zalać
wodą, zasypać
cukrem i zagotować. Po doprowadzeniu do wrzenia pogotować przez 1 minutę, do momentu kiedy
żurawina popęka. Dodać
skrobię rozrobioną w łyżce
wody i wymieszać, zagotować
kisiel. Zdjąć z palnika, przestudzić.
Krem śmietankowy z
wanilią:300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka pasty z
wanillii lub ziarenka z połowy
laski waniliiWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić.Ponadto:świeże gałązki
rozmarynu, do dekoracji
cukier puder, do oprószeniaświeża
żurawina, do dekoracjiWystudzoną
bezę położyć na paterze. Na nią wyłożyć
kisiel żurawinowy. Przykryć
kremem śmietankowym z
wanilią. Ozdobić
rozmarynem, świeżą
żurawiną i oprószyć
cukrem pudrem. Natychmiast podawać.Smacznego :-).