ßßß
Cudowna świąteczna beza z żurawinowym kisielem i kremem śmietankowym. Udekorowana skromnie, lecz bardzo świątecznie: gałązkami świeżego rozmarynu przywodzącego na myśl świąteczne drzewko. Pyszna, dzięki połączeniu słodkiego i kwaśnego smaku. Bardzo polecam!Składniki:6 białekszczypta soli300 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i ubić. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszać szpatułką.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 22 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin. Czas i temperatura pieczenia Pavlovej będzie się różniła w zależności od piekarnika - w każdym przypadku chcemy otrzymać jasną, mocno chrupiącą z zewnątrz bezę, piankową w środku.Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę położyć na paterze.Żurawinowy kisiel:150 g żurawiny świeżej lub mrożonej1/3 szklanki wody3 łyżki cukru1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka wodyŻurawinę umieścić w garnuszku, zalać wodą, zasypać cukrem i zagotować. Po doprowadzeniu do wrzenia pogotować przez 1 minutę, do momentu kiedy żurawina popęka. Dodać skrobię rozrobioną w łyżce wody i wymieszać, zagotować kisiel. Zdjąć z palnika, przestudzić.Krem śmietankowy z wanilią:300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka pasty z wanillii lub ziarenka z połowy laski waniliiWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić.Ponadto:świeże gałązki rozmarynu, do dekoracjicukier puder, do oprószeniaświeża żurawina, do dekoracjiWystudzoną bezę położyć na paterze. Na nią wyłożyć kisiel żurawinowy. Przykryć kremem śmietankowym z wanilią. Ozdobić rozmarynem, świeżą żurawiną i oprószyć cukrem pudrem. Natychmiast podawać.Smacznego :-).