Wykonanie
Dwuczęściowy tort
bezowy z kremem różanym i
granatami. Chrupiące z zewnątrz i piankowe w środku
bezy pysznie komponują się z
owocami granatu, przez co torcik nie wydaje się słodszy, niż jest naprawdę ;-). W barwach biało-czerwonych specjalnie z okazji dzisiejszego święta. Bardzo polecam!Składniki na 2 blaty
bezowe:6
białek (z dużych
jajek)szczypta
soli300 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2
okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Dalej ubijając dodawać
cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą
skrobię ziemniaczaną.Masę
bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką (otwór powinien być duży). Wykładać na oba narysowane koła, jedna duża
beza obok drugiej, w taki sposób, by się dotykały.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z
bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż
beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.Krem różany:400 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudru1 łyżka
wody różanej* (lub więcej, do smaku)Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić.Ponadto:1,5 - 2
granatyWykonaniePierwszy blat
bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego połowę kremu różanego, przykryć ziarenkami
granatu. Na niego wyłożyć kolejny blat, następnie pozostały krem i wysypać pozostałe ziarenka
granatu . Schłodzić w lodówce i podawać.* Można zrobić krem
waniliowy zastępując
wodę różaną - pastą z
wanilii lub ziarenkami z
wanilii.Smacznego :-).