ßßß
Letni torcik bezowy brzoskwiniowa melba :-). Wyjątkowy deser składający się z dwóch blatów bezowych, kremu waniliowego, świeżych i mocno dojrzałych brzoskwiń, malin i sosu malinowego. Poza sezonem do wykonania tortu można użyć brzoskwiń z puszki i mrożonych malin. Osoby, które nigdy wcześniej nie piekły tortu bezowego zapraszam do poczytania notki o bezie perfekcyjnej - z takim przygotowaniem upieczona beza uda się idealnie. Tort smakuje tak dobrze, że ciężko znaleźć osobę, która by nie mlaskała z zadowolenia ;-).Melba - miękkie i dojrzałe brzoskwinie w syropie waniliowym, podane na warstwie lodów waniliowych i polane malinowym (bądź truskawkowym) sosem.Składniki na 2 blaty bezowe:6 białek (z dużych jajek)szczypta soli250 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka soku z cytryny lub octu1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.Krem waniliowy:450 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej125 g serka mascarpone, schłodzonego1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski waniliiWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania sztywnego kremu. Do kremu można dodać 1 - 2 łyżeczki cukru pudru, choć nie jest to konieczne - sama beza jest już wystarczająco słodka.Sos malinowy:200 g malin1 łyżka cukru1 łyżka soku z cytrynyWszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować, do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania malin. Można przetrzeć przez sitko, jeśli przeszkadzają Wam pesteczki, ale nie jest to konieczne.Ponadto:4 brzoskwinie (dojrzałe i miękkie), odpestkowane i pokrojone w półksiężyce150 g malinWykonanie:Pierwszy blat bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego połowę kremu waniliowego. Na kremie poukładać połowę brzoskwiń pokrojonych w półksiężyce, połowę malin, polać malinowym sosem. Na to wyłożyć kolejny blat, następnie resztę kremu śmietankowego, resztę brzoskwiń pokrojonych w półksiężyce, resztę malin, polać malinowym sosem. Przez chwilę schłodzić w lodówce i natychmiast podawać.Uwaga: torty bezowe z kremem i owocami nie są trwałe; najlepiej smakują zaraz po wykonaniu i powinny być podane w tym samym dniu. Blaty bezowe można upiec dzień wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem lub w zamkniętym piekarniku.Smacznego :-).
