Wykonanie
Letni torcik
bezowy brzoskwiniowa melba :-). Wyjątkowy deser składający się z dwóch blatów
bezowych, kremu
waniliowego, świeżych i mocno dojrzałych
brzoskwiń,
malin i
sosu malinowego. Poza sezonem do wykonania
tortu można użyć
brzoskwiń z puszki i mrożonych
malin. Osoby, które nigdy wcześniej nie piekły
tortu bezowego zapraszam do poczytania notki o
bezie perfekcyjnej - z takim przygotowaniem upieczona
beza uda się idealnie. Tort smakuje tak dobrze, że ciężko znaleźć osobę, która by nie mlaskała z zadowolenia ;-).Melba - miękkie i dojrzałe
brzoskwinie w syropie waniliowym, podane na warstwie
lodów waniliowych i polane
malinowym (bądź
truskawkowym) sosem.Składniki na 2 blaty
bezowe:6
białek (z dużych
jajek)szczypta
soli250 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2
okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Dalej ubijając dodawać
cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą
skrobię ziemniaczaną.Masę
bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z
bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż
beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.Krem
waniliowy:450 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej125 g
serka mascarpone, schłodzonego1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski waniliiWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania sztywnego kremu. Do kremu można dodać 1 - 2 łyżeczki
cukru pudru, choć nie jest to konieczne - sama
beza jest już wystarczająco słodka.
Sos malinowy:200 g
malin1 łyżka
cukru1 łyżka
soku z cytrynyWszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować, do rozpuszczenia się
cukru i rozgotowania
malin. Można przetrzeć przez sitko, jeśli przeszkadzają Wam pesteczki, ale nie jest to konieczne.Ponadto:4
brzoskwinie (dojrzałe i miękkie), odpestkowane i pokrojone w półksiężyce150 g
malinWykonanie:Pierwszy blat
bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego połowę kremu
waniliowego. Na kremie poukładać połowę
brzoskwiń pokrojonych w półksiężyce, połowę
malin, polać
malinowym sosem. Na to wyłożyć kolejny blat, następnie resztę
kremu śmietankowego, resztę
brzoskwiń pokrojonych w półksiężyce, resztę
malin, polać
malinowym sosem. Przez chwilę schłodzić w lodówce i natychmiast podawać.Uwaga:
torty bezowe z kremem i
owocami nie są trwałe; najlepiej smakują zaraz po wykonaniu i powinny być podane w tym samym dniu. Blaty
bezowe można upiec dzień wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem lub w zamkniętym piekarniku.Smacznego :-).