Wykonanie
Połączenie bardzo tradycyjne -
orzechy laskowe i
czekolada smakują oczywiście jak nutella. Tort jest pyszny, chrupki, kremowy. Smakuje jak delikatne pralinki i jednocześnie, mimo że jest słodki, nie zapycha. Pracę nad nim można rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej upiec krążki
bezowe, kolejnego dnia przełożyć kremem. Polecam :-)Składniki na 4 blaty
bezowe*:6 dużych
białekszczypta
soli1 szklanka drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych
orzechów laskowych (bez skórki)1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej130 g
gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
białka i ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Stopniowo - powoli, łyżka po łyżce, dodawać
cukier, cały czas ubijając. Dodać łyżeczkę
skrobi, następnie
orzechy laskowe i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się.Płaskie 2 duże blachy (o wymiarach piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować 2
okręgi o średnicy 20 cm (w
sumie powinniśmy otrzymać 4 blaty
bezowe). Masę
bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo na narysowane koła.Piec około 50 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli
wodnej lub mikrofali. Płynną posmarować równo blaty
bezowe, odłożyć do zastygnięcia (można na chwilę włożyć blaty do lodówki -
czekolada na nich zastygnie natychmiast).Krem z wiórkami
czekolady:250 g
serka mascarpone, schłodzonego300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejnasionka z 1
laski wanilii3 - 4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii50 g startej na dużych oczkach
gorzkiej czekoladyŚmietanę kremówkę i
cukier puder ubić z ziarenkami
wanilii. W drugim naczyniu lekko ubić
serek mascarpone. Do ubitej kremówki dodawać partiami
serek mascarpone i wymieszać dokładnie szpatułką. Dodać ekstrakt, startą
czekoladę i wymieszać. Podzielić na 4 części. Każdą z nich posmarować grubą warstwą na 4 blatach
bezowych.Złożyć tort, układając blaty na sobie. Udekorować posiekanymi
orzechami laskowymi i startą
gorzką czekoladą. Na kilka godzin tort włożyć do lodówki. Kroić nożem z piłką.Do dekoracji:1/4 szklanki posiekanych podpieczonych
orzechów laskowych (bez skórki)2 - 4 kostki startej
gorzkiej czekolady* Jeśli posiadacie 2 duże blachy piekarnikowe możecie piec 4 blaty
bezowe na raz, po 2 na każdej blaszce; jeśli nie - lepiej podzielić przepis na pół i przygotować oddzielnie -
beza nie może czekać, aż poprzednia się upiecze.Smacznego :-).