ßßß
Połączenie bardzo tradycyjne - orzechy laskowe i czekolada smakują oczywiście jak nutella. Tort jest pyszny, chrupki, kremowy. Smakuje jak delikatne pralinki i jednocześnie, mimo że jest słodki, nie zapycha. Pracę nad nim można rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej upiec krążki bezowe, kolejnego dnia przełożyć kremem. Polecam :-)Składniki na 4 blaty bezowe*:6 dużych białekszczypta soli1 szklanka drobnego cukru do wypieków3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej130 g gorzkiej czekoladyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo - powoli, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać łyżeczkę skrobi, następnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się.Płaskie 2 duże blachy (o wymiarach piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm (w sumie powinniśmy otrzymać 4 blaty bezowe). Masę bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo na narysowane koła.Piec około 50 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Płynną posmarować równo blaty bezowe, odłożyć do zastygnięcia (można na chwilę włożyć blaty do lodówki - czekolada na nich zastygnie natychmiast).Krem z wiórkami czekolady:250 g serka mascarpone, schłodzonego300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejnasionka z 1 laski wanilii3 - 4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii50 g startej na dużych oczkach gorzkiej czekoladyŚmietanę kremówkę i cukier puder ubić z ziarenkami wanilii. W drugim naczyniu lekko ubić serek mascarpone. Do ubitej kremówki dodawać partiami serek mascarpone i wymieszać dokładnie szpatułką. Dodać ekstrakt, startą czekoladę i wymieszać. Podzielić na 4 części. Każdą z nich posmarować grubą warstwą na 4 blatach bezowych.Złożyć tort, układając blaty na sobie. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i startą gorzką czekoladą. Na kilka godzin tort włożyć do lodówki. Kroić nożem z piłką.Do dekoracji:1/4 szklanki posiekanych podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)2 - 4 kostki startej gorzkiej czekolady* Jeśli posiadacie 2 duże blachy piekarnikowe możecie piec 4 blaty bezowe na raz, po 2 na każdej blaszce; jeśli nie - lepiej podzielić przepis na pół i przygotować oddzielnie - beza nie może czekać, aż poprzednia się upiecze.Smacznego :-).