Wykonanie
Od dłuższego czasu miałam ochotę na takie
bezy i w końcu je zrobiłam. Małe
waniliowe beziki przekładane kremem z
serka mascarpone,
czekolady i ziarenek
wanilii. Dodatkowo ozdobione kolorowymi cukrowymi kuleczkami. Rozpływają się w ustach.Składniki na ok. 28 małych pojedynczych bez:2
białka, w temperaturze pokojowejszczypta
soli130 g
cukru pudru1 łyżka ekstraktu
waniliowegoBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli na szybkich obrotach miksera. Wmieszać ekstrakt
waniliowy i nadal ubijać. Następnie stopniowo (po jednej łyżce) dodawać
cukier puder, stale miksując.Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 1 cm i wyciskać
bezy równej wielkości na blachę wyłożoną pergaminem. Zachować odstępy
między bezami, trochę urosną.Suszyć w temperaturze 120°C przez ok. 70-80 minut (z termoobiegiem). Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.Dodatkowo:100 g
gorzkiej czekolady (lub
mlecznej)150 g
serka mascarponeziarenka z połowy
laski wanilii1 łyżeczka
cukru pudru do smakucukrowa posypka (opcjonalnie)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Spód każdej
bezy zanurzyć w
czekoladzie i odłożyć do zastygnięcia (najlepiej do lodówki).
Serek mascarpone wymieszać z ziarenkami
wanilii oraz
cukrem pudrem. Na koniec dodać rozpuszczoną
czekoladę, która pozostała i dokładnie wszystko wymieszać.Krem przełożyć do specjalnego pojemnika lub szprycy i wycisnąć krem na połowę bez. Przykryć drugą
bezą. Ewentualnie obtoczyć w cukrowej posypce.Życzę smacznego!