ßßß
Delikatny deser bezowy w stylu Eton Mess, czyli bezowe blaty, bita śmietana i świeże maliny. Blaty bezowe dla odmiany - różowe ;-). Można je upiec również w kształcie serca... :-).Blaty bezowe można upiec wieczór wcześniej i przechowywać w piekarniku przez noc, niczym nie przykrywając. Tort najlepiej składać w całość w dniu podania.Składniki na 3 blaty bezowe:6 dużych białek (1 białko około 40 g)300 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytrynyodrobina (zaledwie na czubku łyżeczki) różowego barwnika w żelu/paście (użyłam Wilona, kolor 'pink')Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim 20 cm okręgi (u mnie 2 okręgi zmieściły się na 1 blachę więc potrzebowałam 2 blachy).W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo), cały czas ubijając. Dodać barwnik i ubić. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i ocet/sok z cytryny i ubić.Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać.Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC (lub w 120ºC przez 1 godzinę i ok. 10 minut, jeśli piekarnik szybko piecze bezę i ją mocno zarumienia). Blaty bezowe wyrosną, popękają. Wystudzić w stygnącym, zamkniętym piekarniku. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie i piankowe w środku./Uwaga: jeśli nie ma możliwości pieczenia wszystkich 3 blaszek razem, należy upiec osobno 3 bezy, masę bezową przygotowując bezpośrednio przed pieczeniem każdej z nich/.Ponadto:450 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonejziarenka z 1 laski wanilii300 g świeżych malincukier puder, do oprószeniaŚmietanę kremówkę ubić z wanilią na sztywno.WykonanieBlaty bezowe przekładać bitą śmietaną i świeżymi malinami, zostawiając 1 porcję kremu i malin na wierzch. Oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
