Wykonanie
Pyszny, lekki i elegancki deser. W wykonaniu bardzo przypomina
bezę Pavlovej i jest równie pyszny. Polecam :)Składniki (1 mały torcik, dla 2-3osób):3
białka,150g miałkiego
cukru,1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej (bądź kukurydzianej),1/2 łyżeczki
soku z cytryny lub
octu winnego.
Białka ubijać mikserem pod koniec ubijania dodając po łyżce
cukier. Gdy masa będzie już bez problemu odchodzić od miski, dodać
mąkę,
ocet i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Wyłożyć masę na blaszkę wyłożona pergaminem i kształtując dwa równe
okręgi (u mnie średnica ok. 15cm).Piec w temperaturze 120ºC przez 1 , 5 godziny, sprawdzając czy za bardzo się nie rumienią. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia.Krem:1 opakowanie
śmietany kremówki (250g),1 łyżka
cukru pudru.Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając
cukier puder.
Sos malinowy:200g mrożonych
malin,3 łyżki
cukru pudru.
Maliny włożyć do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, aż zaczną się rozpuszczać. Dodać
cukier, wymieszać, gotować do rozpuszczenia wszystkich
malin. Gdy wszystko się rozpuści zdjąć z ognia, połowę
malin wyłożyć na sitko i mieszając pozbyć się nasionek, które zostaną na sitku. Sos który powstanie dodać do reszty
malin i wymieszać.Ostudzone płaty
bezowe przełożyć połową
bitej śmietany, resztę położyć na górę
tortu. Podawać z jeszcze ciepłym
sosem malinowym. Smacznego :)
Bezglutenowe
Bezy Desery PrzepisyTagi
BezyAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpis
Szparagi z
sosem holenderskimNastępny wpisSpaghettini z zielonym pestoSzarlotka z
beząZ racji tego, że wiosna w tym roku ma mały [...] Czytaj dalej +PavlovaWytworna, delikatna, prawdziwa dama… Jej wys [...] Czytaj dalej +
Tarta malinowa z
beząCiasto nieoczywiste. Tarty kojarzą mi się z bardzo [...] Czytaj dalej +
Tarta z
białą czekoladą i
mascarponePolecam wszystkim uwielbiającym
słodycz białej cze [...] Czytaj dalej +