ßßß
Pyszny, lekki i elegancki deser. W wykonaniu bardzo przypominabezę Pavlovej i jest równie pyszny. Polecam :)Składniki (1 mały torcik, dla 2-3osób):3 białka,150g miałkiego cukru,1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (bądź kukurydzianej),1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego.Białka ubijać mikserem pod koniec ubijania dodając po łyżce cukier. Gdy masa będzie już bez problemu odchodzić od miski, dodać mąkę, ocet i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Wyłożyć masę na blaszkę wyłożona pergaminem i kształtując dwa równe okręgi (u mnie średnica ok. 15cm).Piec w temperaturze 120ºC przez 1 , 5 godziny, sprawdzając czy za bardzo się nie rumienią. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia.Krem:1 opakowanie śmietany kremówki (250g),1 łyżka cukru pudru.Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder.Sos malinowy:200g mrożonych malin,3 łyżki cukru pudru.Maliny włożyć do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, aż zaczną się rozpuszczać. Dodać cukier, wymieszać, gotować do rozpuszczenia wszystkich malin. Gdy wszystko się rozpuści zdjąć z ognia, połowę malin wyłożyć na sitko i mieszając pozbyć się nasionek, które zostaną na sitku. Sos który powstanie dodać do reszty malin i wymieszać.Ostudzone płaty bezowe przełożyć połową bitej śmietany, resztę położyć na górę tortu. Podawać z jeszcze ciepłym sosem malinowym. Smacznego :)
Bezglutenowe Bezy Desery PrzepisyTagiBezyAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisSzparagi z sosem holenderskimNastępny wpisSpaghettini z zielonym pestoSzarlotka z beząZ racji tego, że wiosna w tym roku ma mały [...] Czytaj dalej +PavlovaWytworna, delikatna, prawdziwa dama… Jej wys [...] Czytaj dalej +Tarta malinowa z beząCiasto nieoczywiste. Tarty kojarzą mi się z bardzo [...] Czytaj dalej +Tarta z białą czekoladą i mascarponePolecam wszystkim uwielbiającym słodycz białej cze [...] Czytaj dalej +