Wykonanie
Idealny torcik na weekend :-). Dwa grube, chrupiąco-piankowe blaty
bezowe przełożone kremem z
masła orzechowego (może być solone) i z pyszną praliną
fistaszkową, którą stanowią
orzeszki ziemne w karmelu. Imponujący wygląd i obłędny smak przy stosunkowo niewielkim nakładzie pracy. Do wykonania!Składniki na 2 blaty
bezowe:6
białek (z dużych
jajek)szczypta
soli250 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2
okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Dalej ubijając dodawać
cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą
skrobię ziemniaczaną.Masę
bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z
bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż
beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.Krem
fistaszkowy:pół szklanki
masła orzechowego z kawałkami orzeszków (typu crunchy)300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1/4 szklanki
cukru pudruW misie miksera umieścić
śmietanę kremówkę,
cukier i
masło orzechowe. Ubijać, do powstania gęstego, smarownego kremu. Uwaga: bez potrzeby nie ubijać zbyt długo.Pralina fistaszkowa:100 g
cukru100 g
orzeszków ziemnych50 ml
wodyWiększą blaszkę lub marmurowy blat wysmarować dokładnie cienką warstwą
oleju.
Cukier i
wodę umieścić w większym garnuszku z grubym dnem. Zagotować i gotować bez mieszania do momentu, aż otrzymamy kolor złotego karmelu. Dodać
orzechy i wymieszać trzymając za rękojeść garnuszka (nie mieszać łyżką).
Orzechy w karmelu natychmiast przelać na blachę, wyrównać; poczekać aż zastygną.Po tym czasie zdjąć je z blachy, z grubsza połamać i posiekać na różnej wielkości kawałki (można użyć malaksera by osiągnąć słodkie
orzechowe okruchy; uwaga - nie miksować zbyt długo).WykonaniePierwszy blat
bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego połowę kremu
fistaszkowego. Na niego wyłożyć kolejny blat, następnie pozostały krem i posypać praliną
fistaszkową. Schłodzić w lodówce i podawać.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).