Wykonanie
Kruche i delikatne. Bardzo proste w przygotowaniu.
Bezy, które wprost rozpływają się w ustach...Można pałaszować je same lub dodać do deseru, ciasta czy
tortu. Choć wielu poległo podczas ich przygotowania, nie warto zrażać się niepowodzeniem, tylko zapoznać się z kilkoma niezbędnymi zasadami dotyczącymi pieczenia bez. Znajdziecie je poniżej.
Składniki (na 1 blaszkę):2
białka (z dużych
jajek)125 g drobnego
cukru (nie
cukru pudru!)1 szczypta
soli1/2 łyżeczki
soku z cytrynyDo
białek dodać szczyptę
soli i ubijać mikserem na średnich obrotach. Kiedy piana zacznie bieleć dosypywać stopniowo
cukier . Dodać
sok z cytryny i chwilę miksować. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i gęsta, a po odwróceniu miski zostanie na swoim miejscu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe
bezy w sporych odstępach (
bezy rosną podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec/suszyć ok. 35-40 minut. Smacznego!Rady dotyczące pieczenia bez:* mieszadła oraz naczynie w którym ubijasz
białka musi być całkowicie czyste i suche, nie może być mokre czy tłuste .* najlepiej ubijać pianę w misce ze stali nierdzewnej lub szklanej. Odradzam naczynie z plastiku.*
białka muszą być dokładanie oddzielone od
żółtek, w
białku nie może naleźć się ani kropelka
żółtka - w przeciwnym razie piana się nie ubije.* nie trzeba trzymać się zasady temperatury
białek, ja używam
jajek prosto z lodówki i wychodzą idealne
bezy.* pianę ubijaj do czasu, aż
zrobi się szklista i bardzo zwarta - obróć miskę i sprawdź czy piana z niej nie spływa - jeśli spływa po ściankach musisz ubijać jeszcze jakiś czas.*
sok z cytryny ma za zadanie ścięcie się
białka, możesz zastąpić go
octem winnym.* piana z
białek nie lubi długo leżeć, więc zaraz po ubiciu powinna znaleźć się w piekarniku.* jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego może nakładać
bezy po mag ając sobie dwoma ł yżeczkami.