ßßß
Zainspirowana przepisem na hibiskusowy puder na blogu Kucharnia, postanowiłam przygotować podobny z hibiskusa i malin, tylko zamiast przygotowywać czekoladki, przygotowałam bezę :-). Cudownie fioletową bezę (ocet zakwasza środowisko, dlatego nie jest różowa)!Zwieńczeniem deseru jest słodko-kwaśny sos z granatów i malin. Pavlova zniknęła tak szybko jak się pojawiła. Serio! To uzależnia! :-)Zapraszam!Składniki:Beza:3 białka180 g cukru pudru4 łyżki zmielonego na pył hibiskusa i malin (w stosunku 1:1)szczypta soli1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka octuSos:1/2 owocu granatukilka łyżek soku malinowego1 łyżka cukru1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejok. 150 ml śmietany 30%1 łyżeczka cukru pudruWykonanie:Aby przygotować bezę białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier puder dokładnie mieszamy ze zmielonym hibiskusem i malinami. Warto wspomnieć, że chodzi o najzwyklejszy hibiskus, jaki można kupić w sklepach z herbatami, a maliny najlepiej użyć dokładnie wysuszone lub liofilizowane, ważne aby nie miały w sobie wody, bo nie uzyskamy z nich proszku. Można zmielić je w młynku do kawy lub malakserze.
Cukier dodajemy stopniowo do białek, ciągle miksując, na sam koniec dodajemy skrobię i ocet.Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg ok. 20 cm średnicy i na nim rozkładamy ubitą bezę. W środku zostawiamy niewielki dołek, na nadzienie.Wstawiamy do piekarnika, temperaturę obniżamy do 100 st. i suszymy około 1,5 godziny. Beza powinna być sucha na zewnątrz. W środku powinna być delikatną pianką. Studzimy.
Aby przygotować sos, wybieramy ziarenka z połówki granatu, dokładnie je wyciskamy i przesączamy, aby pozbyć się pestek. Dodajemy sok malinowy, cukier i powoli podgrzewamy, aż się rozpuści. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy skrobię i powoli dodajemy do soku, ciągle mieszając. Powinna powstać nam konsystencja rozwodnionego kisielu. Studzimy.Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pod koniec ubijania. Bezę wykładamy na paterę, dekorujemy śmietaną i polewamy sosem. Jeśli lubisz pestki granatu, możesz nimi również udekorować ten deser.Smacznego!