ßßß Cookit - przepis na Kolorowy lukier:

Kolorowy lukier:

nazwa

Wykonanie

Mini-donuts, nie klasyczne, ale na proszku do pieczenia. Niewątpliwą zaletą jest bezproblemowość przepisu i szybkość przygotowania. Niestety, w smaku o klasę niższe niż nasze tradycyjne pączki lub nawet drożdżowe doughnuts. Smakują jak ciasto babkowe lub muffinkowe i najlepsze są w dniu pieczenia. Sporo zyskują przez dodatek lukru :-). Jeśli się kiedykolwiek zastanawialiście nad kupnem specjalnej maszynki do donuts, mogę podpowiedzieć, że lepsze pączki upieczecie bez niej. A niedługo na blogu przepis na drożdżowe, smaczne pączki z dziurką :-).
Składniki na 22 sztuki mini - pączków:
1 szklanka mąki pszennej minus 2 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
3 łyżki oleju
2,5 łyżki maślanki (lub jogurtu naturalnego, kefiru)*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki wymieszać, przesiać.
W misie miksera umieścić jajka, olej, maślankę, zmiksować na gładką masę. Dodać suche składniki i wymieszać/zmiksować do połączenia.
Do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka przełożyć ciasto, odciąć róg i nałożyć do natłuszczonej formy na donuts . Piec w temperaturze 175ºC przez około 10 - 12 minut, do złotego koloru. Pączki zaleca się również piec w maszynce do donuts według instrukcji jej producenta.
Wyjąć z formy, wystudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką.
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
odrobina barwniku (płynnego, w żelu lub w proszku)
Cukier dokładnie rozprowadzić grzbietem łyżki z wodą i barwnikiem, jeśli będzie zbyt gęsty - dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
* Można dodać więcej, jeśli ciasto będzie zbyt gęste,
Smacznego :-).
Przepis ze strony King Arthur Flour, zmodyfikowany.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mini-donuts---paczki-z-dziurka