Wykonanie

Mini-donuts, nie klasyczne, ale na
proszku do pieczenia. Niewątpliwą zaletą jest bezproblemowość przepisu i szybkość przygotowania. Niestety, w smaku o klasę niższe niż nasze tradycyjne pączki lub nawet
drożdżowe doughnuts. Smakują jak ciasto babkowe lub muffinkowe i najlepsze są w dniu pieczenia. Sporo zyskują przez dodatek lukru :-). Jeśli się kiedykolwiek zastanawialiście nad kupnem specjalnej maszynki do donuts,
mogę podpowiedzieć, że lepsze pączki upieczecie bez niej. A niedługo na blogu przepis na
drożdżowe, smaczne pączki z dziurką :-).Składniki na 22 sztuki mini - pączków:1 szklanka
mąki pszennej minus 2 łyżki1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
cynamonuszczypta
soli1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka3 łyżki
oleju2,5 łyżki
maślanki (lub
jogurtu naturalnego,
kefiru)*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki wymieszać, przesiać.W misie miksera umieścić
jajka,
olej,
maślankę, zmiksować na gładką masę. Dodać suche składniki i wymieszać/zmiksować do połączenia.Do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka przełożyć ciasto, odciąć róg i nałożyć do natłuszczonej formy na donuts . Piec w temperaturze 175ºC przez około 10 - 12 minut, do złotego koloru. Pączki zaleca się również piec w maszynce do donuts według instrukcji jej producenta.Wyjąć z formy, wystudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką.1 szklanka
cukru pudru2-3 łyżki gorącej
wodyodrobina barwniku (płynnego, w żelu lub w proszku)
Cukier dokładnie rozprowadzić grzbietem łyżki z
wodą i barwnikiem, jeśli będzie zbyt gęsty - dodać kilka kropel
wody, jeśli zbyt rzadki - dodać
cukru pudru.* Można dodać więcej, jeśli ciasto będzie zbyt gęste,Smacznego :-).


Przepis ze strony King Arthur
Flour, zmodyfikowany.