ßßß
proporcja na 6 dużych muffin - użyłam foremek o rozmiarze: 5 cm - podstawa, 4 cm - wysokośćPrzepis na bazie przepisu podstawowego na muffiny słodkie, który zamieściłam tutaj .Składniki:150 g mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczenia60 g cukruszczypta soli1,5 łyżeczki cukru z waniliąokoło 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu1 jajko100 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki60 ml oleju tłoczonego na zimnoDodatkowo:150-200 g śliwekkruszonka przygotowana według TEGO przepisu (1/2 proporcji - jest i tak za duża, ale łatwiej odmierzyć, pozostałą część zamroziłam)cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, następnie kroimy na ćwiartki, a te na kostkę.Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche, a w drugiej - składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi i dorzucamy pokrojone śliwki. Delikatnie mieszamy - tylko do połączenia składników.Ciasto nakładamy do foremek i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.
,Składnik główny:śliwki,Składnik główny:ciasto ucierane,Składnik główny:cynamon,Rodzaj dania:Ciasto,