ßßß Cookit - przepis na Muffiny ze śliwkami, kruszonką i cynamonem

Muffiny ze śliwkami, kruszonką i cynamonem

nazwa

Wykonanie

I po urlopie. Wracam do gotowania. Z kuchnią nie rozstałam się jednak tak bardzo. Nad morzem gotowałam dla nas sama - w tamtejszej kuchni zabrakło mi jednak... piekarnika. Wakacyjne pieczenie miało być rozpieszczaniem mojej córki, więc oczywiście padło na muffiny. Foremka na muffiny przyjechała jednak nietknięta. I choć dostępne jeszcze maliny miały znaleźć się w towarzystwie białej czekolady, padło na śliwki.
Bo uwielbiam ich duet z cynamonem.
proporcja na 6 dużych muffin - użyłam foremek o rozmiarze: 5 cm - podstawa, 4 cm - wysokość
Przepis na bazie przepisu podstawowego na muffiny słodkie, który zamieściłam tutaj .
Składniki:
150 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru
szczypta soli
1,5 łyżeczki cukru z wanilią
około 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 jajko
100 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
60 ml oleju tłoczonego na zimno
Dodatkowo:
150-200 g śliwek
kruszonka przygotowana według TEGO przepisu (1/2 proporcji - jest i tak za duża, ale łatwiej odmierzyć, pozostałą część zamroziłam)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, następnie kroimy na ćwiartki, a te na kostkę.
Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche, a w drugiej - składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi i dorzucamy pokrojone śliwki. Delikatnie mieszamy - tylko do połączenia składników.
Ciasto nakładamy do foremek i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.
,
Składnik główny:
śliwki,
Składnik główny:
ciasto ucierane,
Składnik główny:
cynamon,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/muffiny-ze-sliwkami-kruszonka-i-cynamonem