Wykonanie
Rustykalny pieczony deser francuski. Choć generalnie
czereśnie jemy tylko i wyłącznie nieprzetworzone, dla tego deseru jestem w stanie zrobić wyjątek ;-). Smakuje trochę jak
pudding, trochę jak flan, i jest tak samo szybki do przygotowania. Wystarczy zmiksować składniki i zapiec na złoty kolor. Tradycyjnie clafoutis zapieka się z
czereśniami, równie dobry jest jednak z
wiśniami,
jagodami,
śliwkami czy
żurawiną. Podawany jest lekko ciepły, oprószony pudrem. Dobrym pomysłem jest pieczenie od razu w małych kokilkach :-). Polecam w sezonie
czereśniowym!Składniki:3 szklanki
czereśni (lub
wiśni), odpestkowanych (około 500 g)1,5 łyżki kirschu (
cherry brandy)1/3 szklanki
płatków migdałowych1,5 łyżki
masła1 szklanka pełnego
mleka1/4 szklanki
cukru + 1 łyżka do oprószenia1/4 szklanki kremówki 36%3 duże
jajka2/3 szklanki
mąki pszennej, przesianejkilka kropel ekstraktu z
migdałówszczypta
solicukier puder, do oprószenia
Czereśnie zalać
alkoholem, wymieszać, odstawić na 30 minut, co pewien czas mieszając.
Płatki migdałowe przez kilka minut podprażyć na suchej patelni, do ich zarumienienia.Naczynie ceramiczne o średnicy 28 cm (lub prostokątne naczynie żaroodporne o wymiarach 25 x 20 cm) wysmarować
masłem (pół łyżki).W misie miksera umieścić:
mleko,
cukier (jeśli używamy
wiśni ilość
cukru należy zwiększyć o 1 łyżkę), kremówkę,
jajka, przesianą
mąkę, ekstrakt,
sól. Wszystko miksować przez 5 minut (końcówką do ubijania
białek), by masa była napowietrzona.
Czereśnie osuszyć, a płyn wmieszać do ciasta.Na dno formy wyłożyć równo
czereśnie, zalać
ciastem (ciasto jest bardzo rzadkie).Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Następnie uchylić piekarnik, na deser wyłożyć resztę
masła pokrojonego w drobną kostkę, oprószyć
cukrem, posypać
migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec dodatkowe 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka.Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem, podawać ciepłe.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - finecooking.com