ßßß Cookit - przepis na Czereśniowo-wiśniowe clafoutis

Czereśniowo-wiśniowe clafoutis

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Jedno z najprostszych ciast, mieszasz wszystkie składniki, wylewasz na foremkę, pieczesz i deser gotowy. Clafoutis to ciasto przypominające zakalec, coś w stylu grubego naleśnika z dodatkami. W czasach szkolnych, kiedy zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem przygotowałam to ciasto. Nawet nie wiecie jaka byłam zawiedziona, że wyszedł mi taki ogromny zakalec! Dopiero kilka lat później, kiedy ten deser zaserwowała mi Klaudyna, dowiedziałam się, że będąc jeszcze dzieckiem zrobiłam wszystko tak jak trzeba :-).
Składniki:
250 g wydrylowanych czereśni
250 g wydrylowanych wiśni
300 ml mleka (ewentualnie mleko i śmietana w proporcji 1:1)
3 jajka
200 g mąki pszennej
kilka łyżek cukru (wg upodobań)
80 g roztopionego masła
szczypta soli
Wykonanie:
Jajka, mleko, masło, mąkę, cukier i szczyptę soli łączymy. Wymieszane ciasto wylewamy na dużą foremkę, najlepiej silikonową i równomiernie posypujemy je owocami.
Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 st., aż będzie całkowicie ścięte. Podajemy jeszcze ciepłe. Możemy je wzbogacić o kulkę lodów waniliowych.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/07/czeresniowo-wisniowe-clafoutis.html