Wykonanie
Dzień dobry!Jedno z najprostszych ciast, mieszasz wszystkie składniki, wylewasz na foremkę, pieczesz i deser gotowy. Clafoutis to ciasto przypominające zakalec, coś w stylu grubego naleśnika z dodatkami. W czasach szkolnych, kiedy zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem przygotowałam to ciasto. Nawet nie wiecie jaka byłam zawiedziona, że wyszedł mi taki ogromny zakalec! Dopiero kilka lat później, kiedy ten deser zaserwowała mi Klaudyna, dowiedziałam się, że będąc jeszcze dzieckiem zrobiłam wszystko tak jak trzeba :-).
Składniki:250 g wydrylowanych
czereśni250 g wydrylowanych
wiśni300 ml
mleka (ewentualnie
mleko i
śmietana w proporcji 1:1)3
jajka200 g
mąki pszennejkilka łyżek
cukru (wg upodobań)80 g roztopionego
masłaszczypta
soliWykonanie:
Jajka,
mleko,
masło,
mąkę,
cukier i szczyptę
soli łączymy. Wymieszane ciasto wylewamy na dużą foremkę, najlepiej silikonową i równomiernie posypujemy je
owocami.Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 st., aż będzie całkowicie ścięte. Podajemy jeszcze ciepłe. Możemy je wzbogacić o kulkę
lodów waniliowych.
Smacznego!