Wykonanie

Ciasto, które jest jedną wielką, pyszną kruszonką przygotowaną z
płatków owsianych i pysznych ziaren. Najlepiej smakuje ze świeżymi
owocami - zamiast
śliwek można dodać
maliny,
jeżyny,
morele lub
nektarynki. Szybkie i proste do zrobienia, przy tym niezwykle smaczne :-).Składniki:200 g
mąki pszennej175 g
płatków owsianych175 g
masła110 g
brązowego cukru50 g
orzechów pekan, posiekanych3 łyżki nasion dyni3 łyżki
nasion słonecznika3 łyżki nasion
sezamu2 łyżki płynnego
miodu350 g świeżych
śliwekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
płatki owsiane umieścić w naczyniu, dodać
masło i wyrobić palcami jak na kruszonkę (może się na tym etapie kleić). Wsypać
cukier, pekany,
dynię,
słonecznik,
sezam,
miód. Wyrobić - w taki sam sposób w jaki wyrabia się kruszonkę.
Śliwki odpestkować, pokroić na małe kawałki.2/3 kruszonki wcisnąć ściśle w wyłożoną papierem formę o wymiarach 28 x 18 cm. Na to wyłożyć
owoce, posypać resztą kruszonki (jeśli klei się zbyt mocno, można dodać łyżkę
mąki).Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Wystudzić, by ciasto dobrze się kroiło.Smacznego :-).

Źródło przepisu - 'Asda magazine'.