ßßß Cookit - przepis na Batoniki amarantusowe (sezam, jabłka, jagody goji)

Batoniki amarantusowe (sezam, jabłka, jagody goji)

nazwa

Wykonanie

Kiedyś kupiłam taki podobny batonik amarantusowy, który stanowił smaczną i względnie mało kaloryczną przekąskę. Postanowiłam go odtworzyć, ale od siebie dorzuciłam jagody goji oraz suszone kawałki orzecha kokosowego (można pominąć, a dodać np. prażone orzechy). Powstały zdrowe, niezbyt słodkie i sycące batoniki. Polecam.
Składniki na kwadratową formę o długości boku 23 cm lub prostokątną o wymiarach ok. 28 x 18 cm:
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki sezamu
80 g suszonych jabłek w plasterkach, posiekanych na mniejsze kawałki
2 szklanki amarantusa ekspandowanego (inna nazwa: popping z amarantusa)
50 g jagód goji
50 g suszonych kawałków orzecha kokosowego (do kupienia w Lidlu)
90 g masła
3 łyżki brązowego cukru
185 g (pół słoika) miodu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dużej blaszce, wyłożonej pergaminem, rozsypać płatki owsiane oraz sezam i prażyć ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestygnięcia, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 °C .
Masło, cukier oraz miód umieścić w rondlu i podgrzewać, aż wszystkie składniki się połączą.
Przelać masę do dużej miski. Dodać podprażone płatki owsiane z sezamem, amarantus, suszone jabłka, jagody goji oraz kokos i dobrze wszystko wymieszać. Wyłożyć masę do wcześniej przygotowanej foremki, równomiernie rozłożyć i porządnie docisnąć np. za pomocą denka od szklanki.
Piec 20 minut. W trakcie pieczenia jagody goji wybrzuszają się odrobinę, trzeba zatem od czasu do czasu docisnąć masę szklanką lub drewnianą łyżką, uważając by się nie poparzyć.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie, za pomocą ostrego noża, pokroić w podłużne prostokąty.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/03/batoniki-amarantusowe.html