Wykonanie
To ostatni przepis przed Świętami, na więcej niestety nie miałam czasu :( Jednak w okresie świątecznym mam kilka pomysłów do przetestowania, jak np. duszone w
białym winie indycze
golonki (bardzo bym chciała, żeby ten pomysł był strzałem w dziesiątkę), polenta z długo pieczonym kawałkiem
mięska z ciemnym
sosem pieczeniowym oraz lekko mrożony sernik
cynamonowy (ten już robiłam ale nie zapisałam przepisu więc postaram się go odtworzyć). Dzisiaj natomiast, zapraszam Was na bardzo prosty i nieziemsko pyszny przepis na owsiane
ciasteczka, które idealnie komponują się z
kubkiem mleka/kakao/kawy. Dzieciaki je uwielbiają a dorosłym od razu pojawia się uśmiech na twarzy;)
Składniki:1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 szklanki
brązowego cukru2 szklanki
płatków owsianych górskich1 szklanka
wiórków kokosowych1/2 szklanki
suszonej żurawiny1/2 szklanki mieszanki
rodzynek1/2 szklanki posiekanych drobno
migdałów (lub ulubionych
orzechów)1/3 szklanki ziaren białego
sezamu1 łyżka
miodu180 g roztopionego i ostudzonego
masła1
jajko (M)Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.Do dużej miski/garnka wsyp wszystkie suche składniki, wymieszaj i dodaj roztrzepane
jajko,
masło oraz
miód. Dokładnie wszystko wymieszaj.Formuj kulki wielkości
orzecha włoskiego, spłaszczaj na niezbyt grube placuszki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową zachowując nieduże odstępy.Piecz ok 20 minut aż się pięknie zrumienią a mieszkanie przepełni cudowny zapach:)