Wykonanie

Bułeczki tradycyjnie wypiekane w Wielki Piątek w wielu krajach chrześcijańskich. Lekko słodkie, z dużą ilością koryntek i kandyzowanej
skórki pomarańczowej, pachnące
przyprawami korzennymi. Przepis na bułeczki jest najlepszy jaki testowałam do tej
pory, pochodzi ze zbiorów J. Hamelmana. Nie trzeba czekać do Wielkiej Nocy, by je upiec... w Anglii na przykład można się nimi delektować przez okrągły rok...Składniki na zaczyn:37 g
mąki chlebowej190 g letniego
mlekapół łyżki
cukru2 i 1/4 łyżeczki
drożdży suchych (9 g) lub 18 g
drożdży świeżychWszystkie składniki dokładnie wymieszać (
drożdże powinny się rozpuścić). Przykryć folią i odstawić na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce (zaczyn będzie bardzo rzadki).Składniki na ciasto właściwe:cały wcześniejszy zaczyn340 g
mąki pszennej chlebowej4 łyżki
masła, w temperaturze pokojowej1
jajko1/4 szklanki
cukru (56 g)pół łyżeczki
solipół łyżki
przyprawy do piernika115 g koryntek37 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej lub cytrynowej
Mąkę umieścić w misce, dodać miękkie
masło. Za pomocą miksera wymieszać całość, aż powstaną małe grudki. Dodać
jajko,
cukier,
sól,
przyprawy i wszystko ponownie wymieszać. Dodać zaczyn, wymieszać, odstawić mikser i wyrobić ciasto ręcznie przez około 10 minut. Przykryć folią i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce (po 30 minutach ciasto ponownie zagnieść).Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 12 równych części. Uformować bułeczki i układać je na wysmarowanej blaszce w minimum 1 , 5 cm odstępach (ja zrobiłam większe odstępy, by bułeczki się nie złączyły). Przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w cieple na godzinę lub do podwojenia objętości.W tym czasie przygotować pastę na krzyżyki*:110 g
mąki pszennej35 g
oleju80 g
wodyWszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pasta powinna być na tyle gęsta, by nie rozlewała się na bułkach, i na tyle rzadka, by można ją było wycisnąć np. przez woreczek z odciętym
rogiem lub rękaw cukierniczy.Na wyrośnięte
bułki, przed samym pieczeniem wycisnąć pastę, najpierw w rzędach poziomych,
potem pionowych, by na bułeczkach powstały symbole krzyża.Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Warto
mieć przygotowaną folię aluminiową, ponieważ bułeczki szybko brązowieją i przykryć je w razie potrzeby. Gorące, posmarować
syropem.Składniki na
syrop:8 łyżek
cukrupół szklanki
wodySkładniki wymieszać,
syrop zagotować, mieszając.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto właściwe umieścić w maszynie do pieczenia, według instrukcji: najpierw płynne,
potem sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta ' dough', pozostawić do wyrośnięcia.
Potem wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki, dalej postępując według powyższego przepisu.Smacznego :-).* Przepis na pastę pochodzi z blogu 'Moja Mała Kuchnia'