Wykonanie

Przepyszne bułeczki
drożdżowe. Mięciuteńkie w środku, klejące od glazury zewnątrz z całym mnóstwem pyszności w środku :) Doskonale będą również smakowały w wersji z
konfiturą, powidłami,
makiem czy
cynamonem. Jakkolwiek wybierzecie - warto :) Zdjęcia niestety tylko takie, ale na pewno w najbliższym czasie je wymienię bo piec
będę jeszcze nie raz :) Przepis (z moimi małymi zmianami) z bloga Moje Wypieki poleciła mi czytelniczka na fb . Polecam baardzo :)Składniki na ciasto:500g
mąki pszennej30g
drożdży świeżych70g
cukru50g miękkiego
masła225 ml letniego
mleka1
jajkoDrożdże rozetrzeć z
cukrem i odrobiną
mąki i
mleka. Odstawić aż ruszą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości (ok. 1,5 godz).Składniki na nadzienie:25g roztopionego
masła2 łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka
przyprawy do piernika (klik)25g
skórki pomarańczowej kandyzowanej125g mieszanki różnych
suszonych owoców (u mnie
rodzynki,
śliwki,
daktyle, kandyzowane
owoce takie jak do keksa)ponadto:3-4 łyżki
mleka do posmarowaniaGdy ciasto będzie już wyrośnięte przekładamy je na oprószoną
mąką stolnicę i krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na kwadrat o
boku 30 cm.Na ciasto dajemy kolejno: rozpuszczone
masło,
cukier,
przyprawę i posypujemy mieszanką
owoców. Zwinąć w roladę i pokroić na 12 równych plastrów. Układać je w blaszce (23x33) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 40 minut do napuszenia.Po tym czasie posmarować
mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 min w temp. 200 stopni.Składniki na glazurę:40g
cukru4 łyżki
wodySkładniki glazury podgrzać w rondelku do rozpuszczenia i gotować ok. 2 min.Upieczone bułeczki posmarować dokładnie glazurą. Smacznego :)
