ßßß Cookit - przepis na Szafranowe bułeczki na dzień świętej Łucji - Lussekatter

Szafranowe bułeczki na dzień świętej Łucji - Lussekatter

nazwa

Wykonanie

Bułeczki, które robi się na 13 grudnia - Lussekatter (ja mówię, że to są najdroższe bułeczki świata ze względu na szafran, który jest najdroższą przyprawą świata).
W oryginalnym przepisie bułeczki są z rodzynkami, ale u mnie w domu nie je się rodzynek, więc są bez:) Niestety bardzo krótko zachowują świeżość, więc proponuję zjeść je pierwszego dnia.
Składniki:
150 ml mleka
50 gramów świeżych drożdży
150 gramów cukru
500 gramów mąki pszennej
90 gramów miękkiego masła
1 jajko do ciasta + 1 jako do posmarowania bułeczek
50 ml wody
1 gram szafranu (w opakowaniu firmy Kamis są 3 gramy)
Mleko podgrzać aż będzie letnie, ale nie zimne
Dodać do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i odstawić na chwilę na bok
Szafran wymieszać z wodą, doprowadzić na małym ogniu do wrzenia (nie gotować)
Wymieszać mąkę z masłem, cukrem, jajkiem i dodać mleko z drożdżami - odstawić
Gdy szafran z wodą ostygnie - dodać go do ciasta
Wyrobić elastyczne, jednolite ciasto i pozostawić pod przykryciem w cieple do podwojenia objętości (na ok. godzinę)
Następnie z ciasta uformować rulon i podzielić go na tyle kawałków, ile chcemy zrobić bułeczek. Ja lubię, gdy bułeczki są większe
Z każdego uformować wałek i skręcić w literę "S". Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem
Piec w 180 st. C przez ok 20 minut - obserwować, do zarumienienia
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/10/szafranowe-bueczki-na-dzien-swietej.html