ßßß
Składniki:150 ml mleka50 gramów świeżych drożdży150 gramów cukru500 gramów mąki pszennej90 gramów miękkiego masła1 jajko do ciasta + 1 jako do posmarowania bułeczek50 ml wody1 gram szafranu (w opakowaniu firmy Kamis są 3 gramy)
Mleko podgrzać aż będzie letnie, ale nie zimneDodać do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i odstawić na chwilę na bokSzafran wymieszać z wodą, doprowadzić na małym ogniu do wrzenia (nie gotować)Wymieszać mąkę z masłem, cukrem, jajkiem i dodać mleko z drożdżami - odstawićGdy szafran z wodą ostygnie - dodać go do ciastaWyrobić elastyczne, jednolite ciasto i pozostawić pod przykryciem w cieple do podwojenia objętości (na ok. godzinę)
Następnie z ciasta uformować rulon i podzielić go na tyle kawałków, ile chcemy zrobić bułeczek. Ja lubię, gdy bułeczki są większe
Z każdego uformować wałek i skręcić w literę "S". Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem
Piec w 180 st. C przez ok 20 minut - obserwować, do zarumienienia
Smacznego :)