Wykonanie
Jeśli jestem szczęśliwa to na maxa.Jeśli jestem smutna... Skrajne emocje!
Bułki są chrupiące i miękkie i pasują do wszystkiego. Smaczniejsze od kupnych. Idealne na śniadanie.Najlepsze jeszcze ciepłe z
masełkiem mrrr...
Bułki pszenne500g
mąki pszennej1/3 kostki
drożdży3/4szkl ciepłej
wodyjajko3 łyżki
oleju1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
solimak/sezam itp+
jajko z odrobiną
mlekaZ letniej
wody, łyżeczki
cukru,
drożdży i łyżki
pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min.Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy
jajko,
sól i rozczyn i ugniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy
olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie na oprószoną
mąką stolnicę wykładamy ciasto. Formujemy bułeczki. Smarujemy
jajkiem i posypujemy
sezamem. Włączamy piekarnik na 170 stopni. W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa. Nasze bułeczki spokojnie jeszcze rosną (ok 20min!). Pieczemy 25min w 180stopniach.