ßßß

Jeśli jestem szczęśliwa to na maxa.Jeśli jestem smutna... Skrajne emocje!Bułki są chrupiące i miękkie i pasują do wszystkiego. Smaczniejsze od kupnych. Idealne na śniadanie.Najlepsze jeszcze ciepłe z masełkiem mrrr...
Bułki pszenne500g mąki pszennej1/3 kostki drożdży3/4szkl ciepłej wodyjajko3 łyżki oleju1 łyżeczka cukru1 łyżeczka solimak/sezam itp+ jajko z odrobiną mlekaZ letniej wody, łyżeczki cukru, drożdży i łyżki pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min.Do miski przesiewamy mąki, dodajemy jajko, sól i rozczyn i ugniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto. Formujemy bułeczki. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Włączamy piekarnik na 170 stopni. W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa. Nasze bułeczki spokojnie jeszcze rosną (ok 20min!). Pieczemy 25min w 180stopniach.