ßßß
składniki:300 g mąki pszennej50 g mąki pszennej pełnoziarnistej50 g roztopionego masła1 jajko15 g drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli100 g letniej wody100 g letniego mlekaPrzygotowujemy zaczyn: do kubka lub miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, kopiatą łyżeczkę mąki, 3-4 łyżeczki letniego mleka- wszytko razem mieszamy i odstawiamy, aż drożdże „ruszą”. Do dużego naczynia przesiewamy mąką pszenną, dodajemy mąką pełnoziarnistą, sól, wbijamy jajko, wlewamy mleko, zaczyn z drożdży i wodę z mlekiem. Całość wyrabiamy ok 15 minut (można mikserem z odpowiednimi końcówkami- świderkami). Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na ok godzinę. Następnie na blat wysypany mąką wykładamy ciasto i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze ok 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułki pieczemy ok 20 minut z termoobiegiem (do zarumienienia). Tak naprawdę czas zależy od wielkości bułek, małe będą potrzebowały ok 15 minut, bardzo duże nawet 25 minut.