Wykonanie
bułki pszenneDziś proponuję drugi przepis na
bułki pszenne. Upiekłam je na rodzinny piknik. Wyszły całkiem fajne i puszyste. Polecam
składniki:300 g
mąki pszennej50 g
mąki pszennej pełnoziarnistej50 g roztopionego
masła1
jajko15 g
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli100 g letniej
wody100 g letniego
mlekaPrzygotowujemy zaczyn: do kubka lub miseczki kruszymy
drożdże, dodajemy łyżeczkę
cukru, kopiatą łyżeczkę
mąki, 3-4 łyżeczki letniego
mleka- wszytko razem mieszamy i odstawiamy, aż
drożdże „ruszą”. Do dużego naczynia przesiewamy
mąką pszenną, dodajemy
mąką pełnoziarnistą,
sól, wbijamy
jajko, wlewamy
mleko, zaczyn z
drożdży i
wodę z
mlekiem. Całość wyrabiamy ok 15 minut (można mikserem z odpowiednimi końcówkami- świderkami). Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na ok godzinę. Następnie na blat wysypany
mąką wykładamy ciasto i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze ok 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Bułki pieczemy ok 20 minut z termoobiegiem (do zarumienienia). Tak naprawdę czas zależy od wielkości
bułek, małe będą potrzebowały ok 15 minut, bardzo duże nawet 25 minut.